clear sky
28°C
01.06.2024.
Beograd
eur
117.1015
usd
108.2069
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

SNAŽNE DETONACIJE ODJEKUJU U LUGANSKU I DONJECKU: Ruska krstarica u Jonskom moru, da li ide ka nosaču aviona Hari Truman?! (FOTO/VIDEO)

20.02.2022. 08:29 14:38
Piše:
Srbija Danas
Ruska vojska, Ukrajinska vojska
Ruska vojska, Ukrajinska vojska / Izvor: Shutterstock

Situacija u Donbasu veoma kritična, Rusi i Ukrajinci gomilaju trupe

Jedinice ukrajinskih oružanih snaga raspoređene na istoku Ukrajine u regionu Donbasa nalaze se u stanju pune borbene pripravnosti, a vlada u Kijevu nastavlja da jača svoje vojno prisustvo na tom području, izjavio je jutros Ivan Filiponenko, portparol samoproglašene Narodne Republike Lugansk (NRL).

SRBIJA MOŽE MIRNO DA SPAVA: "Pancir S1" sada čuva našu zemlju, u Siriji ispoljio LAVOVSKU snagu i moć (VIDEO)

SRBIJA MOŽE MIRNO DA SPAVA: "Pancir S1" sada čuva našu zemlju, u Siriji ispoljio LAVOVSKU snagu i moć (VIDEO)

"DOVEŠĆE DO NEPOPRAVLJIVE SITUACIJE" Kakve posledice ima svakodnevno najavljivanje INVAZIJE NA UKRAJINU?

"DOVEŠĆE DO NEPOPRAVLJIVE SITUACIJE" Kakve posledice ima svakodnevno najavljivanje INVAZIJE NA UKRAJINU?

PROGLAŠENA VANREDNA SITUACIJA U JOŠ JEDNOJ RUSKOJ OBLASTI: Pristižu vozovi sa skoro hiljadu EVAKUISANIH

PROGLAŠENA VANREDNA SITUACIJA U JOŠ JEDNOJ RUSKOJ OBLASTI: Pristižu vozovi sa skoro hiljadu EVAKUISANIH

U jučerašnjim separatističkim granatiranjima zone konflikta u Donbasu poginula su dva ukrajinska vojnika. SAD, Britanija i NATO upozoravaju da je pitanje trenutka kada će Rusija napasti invaziju. Moskva i dalje to demantuje a ruski predsednik Vladimir Putin juče je nadgledao veliku vojnu vežbu "Grom" tokom koje je bio simuliran nuklearni napad. U Minhenu, svetski zvaničnici su se okupili na bezbednosnoj konferenciji.

23:04
Sastanak Bajdena i Saveta za nacionalnu bezbednost trajao četiri sata

Kao je saopštio bivši ambasador SAD pri NATP katu Ivo Dadler Obaveštajci su uverili predsednika SAD da je Kremlj naredio napad na Ukrajinu. Sve to ukazuje na vojnu akciju u narednih nekoliko sati ili dana.

SAD imaju obaveštajne podatke koji ukazuju na to da su ruskim komandantima poslata naređenja da nastave sa napadom na Ukrajinu, kažu dva američka zvaničnika i još jedan izvor upoznat sa američkim obaveštajnim službama.

Obaveštajni podaci u vezi sa naređenjem taktičkim komandantima i obaveštajnim operativcima jedan su od nekoliko pokazatelja na koje SAD gledaju kako bi procenile da li su ruske pripreme ušle u završnu fazu za potencijalnu invaziju.

Drugi pokazatelji, kao što su elektronsko ometanje i široko rasprostranjeni sajber napadi, još uvek nisu primećeni, prema nekim izvorima. Izvori su upozorili da se naređenja uvek mogu povući ili da bi to mogle biti dezinformacije koje imaju za cilj da zbune i dovedu u zabludu SAD i saveznike.

22:58
Troje civila povređeno u Donbasu

Kako javlja Sputnjik Internacional tri civila su povređena noćas u eksalaciji garantiranja u Donbasu.

22:53
Narodna milicija LNR: Čak 66 kršenja primirja od strane ukrajinske vojske

Narodna milicija LNR saopštila je da je tokom proteklog dana bilo 66 kršenja primirja od strane Oružanih snaga Ukrajine, a ranjena su tri civila.

22:45
Ruska krstarica u Jonskom moru

Više američkih monraičkih izviđačkih aviona P-8 Posejdnon poletelo je iz baze Sigonela na Siciliji u praćenje ruske krstarice Maršal Ustinov 055 koja plovi Jonskim morem.

Postavlja se pitanje da li ruska krstarica ide ka Jadranskom moru prema grupi američkih ratnih brodova i nosaču aviona "Hari Truman" koji je ovih dana usidren u Splitu u Hrvatskoj?!

22:38
Bajden u situacionoj sobi sa Savetom za nacionalnu bezbednost

Bela kuća saopštila je da je predsednik Džo Bajden danas održao sastanak sa Savetom za nacionalnu bezbednost na kome je glavna tema bila Ukrajina i gomilanje ruske vojske na granici sa Ukrajinom. Sednici su prisustvovali Načelnik združenog generalštaba general Mark Majli i sekretar za odbranu Lojd Ostin.

22:23
Ruska poljska bolnica u regionu Belogoroda

 

22:12
Bajden otkazao put u Delaver

Predsednik SAD otkazao je večeras svoj put u Delaver, ovo je usledilo nakon sastanka Saveta za nacionalnu bezbednost o Ukrajini.

21:55
Džo Bajden održao sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost o situaciji oko Ukrajine

Američki predsednik Džozef Bajden održao je sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost o situaciji oko Ukrajine, saopštila je Bela kuća.

- Predsednik Bajden održao je sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost kako bi razgovarao o najnovijim dešavanjima u kontekstu povećavanja ruskih snaga na granici sa Ukrajinom - precizira se u saopštenju.

21:47
Bogdanovka i Petrovskoe u LNR na udaru ukrajinskih snaga!

Ukrajinske snage su u večernjim časovima otvorile snažnu artiljerijsku vatru iz minobacača 120 mm na ova dva mesta u LNR.

21:44
OEBS beleži porast upotrebe teškog naoružanja u Donbasu

OEBS beleži porast upotrebe teškog naoružanja u Donbasu i podseća da je to u suprotnosti sa odredbama Minskih sporazuma, izjavila je generalni sekretar OEBS-a Helga Šmit koja je pozvala strane sukoba da se pridržavaju prekida vatre.

- Specijalna posmatračka misija OEBS-a je zabeležila povećanu primenu teškog naoružanja zabranjenog Minskim sporazumima, što je dovelo do brzog porasta izveštaja o šteti i žrtvama. Ugrožavanje života civila je neprihvatljivo. Pozivam strane da povuku teško naoružanje iz zone bezbednosti, poštuju prekid vatre i zaštite civile - napisala je Šmitova na Tviteru.

21:40
Detonacije odjekuju Donjeckom

U Donjecku odjekuju detonacije, čuje se i dečiji plač, što znači da ima dece koja nisu otisla u Rusiju!

21:26
Oglasila se ambasada SAD u Moskvi

Ambasada SAD u Moskvi izdala je bezbednosno upozorenje u vezi sa mogućim pretnjama napada na brojna javna mesta, uključujući Moskvu i Sankt Peterburg.

Ambasada SAD u Moskvi izdala je bezbednosno upozorenje svojim građanima u Rusiji u vezi sa mogućim pretnjama napada na brojna javna mesta, uključujući Moskvu i Sankt Peterburg. Takođe, ambasada SAD savetuje građane da pripreme i plan za evakuaciju.

Upozorenje koje je objavljeno na veb stranici ambasade glasi: "Prema medijskim izvorima, bilo je pretnji napadima na tržne centre, železničke i stanice metro, kao i druga mesta javnih okupljanja u glavnim urbanim područjima, uključujući Moskvu i Sankt Peterburg, kao i u područjima pojačane napetosti duž ruske granice s Ukrajinom."

21:16
Detonacije ozvanjaju Luganskom
20:53
LNR: Ukrajinske snage granatiraju celu kontakt liniju

Oružane snage Ukrajine gađaju teritoriju LNR iz artiljerijskog oruđa duž cele kontakt linije, pretpostavlja se da se spremaju za napad, izjavio je portparol Narodne milicije samoproglašene Luganske Narodne Republike Ivan Filiponenko.

- Kao što smo i pretpostavljali, nakon pripremnih mera, neprijatelj je preduzeo niz agresivnih dejstava protiv Luganske Narodne Republike. Na svim pravcima kontakt linije neprijatelj je priprema pretpostavljene ofanzivna dejstva, praćena aktivnim artiljerijskim granatiranjem položaja Narodne milicije i naselja LNR, kako na kontakt liniji, tako i u dubini - rekao je Filiponenko. On je dodao da se situacija na kontakt liniji poslednjih sati značajno pogoršala.

Filiponenko je istakao da nepriznata Luganska Narodna Republika poziva međunarodnu zajednicu i OEBS da nateraju ukrajinske oružane snage da poštuju prekid vatre.

- Pozivamo međunarodnu zajednicu i posmatračku misiju da primoraju ukrajinske oružane formacije da ispune svoje obaveze - rekao je Filiponenko. Prema njegovim rečima, dalja eskalacija u Donbasu mogla bi da poništi ranije postignute dogovore između strana u sukobu.

20:49
SAD odbile da uvede sankcije Rusiji

SAD su danas odbile da uvedu sankcije Rusiji uprkos sve većim kritikama iz Kijeva, javlja Rojters. Ova vest dolazi nakon što je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski na minhenskoj bezbednosnoj konferenciji pozvao da se Rusiji odmah uvedu sankcije.

- Svrha sankcija je u prvom redu da pokušaju da odvrate Rusiju od rata. Čim ih aktivirate, odvraćanje neće biti moguće - rekao je državni sekretar Entoni Blinken za CNN.

20:38
Više od 500 izbeglica iz Donbasa stiglo je u Voronješku oblast vozom
20:17
U centru Luganska se čuju pucnji artiljerije u daljini

LNR saopštila da su ukrajinske snage granatirale selo Logvinovo oružjem kalibra 152 mm, koje je zabranjeno Minskim sporazumima.

 

20:12
Voz sa izbeglicama iz LNR i DNR stigao je u Kursku oblast Rusije
20:04
OEBS sazvao vanredni sastan o Ukrajini

OEBS će sutra održati venredni sastanak svojih stalnih predstavnika ne bi li pronašao rešenje za ukrajinsku krizu, saopštilo je u nedelju poljsko predstavništvo Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju.

19:54
Sastaje se američki Savet za nacionalnu bezbednost

Američki državni sekreatr Entoni Blinken rekao je da će se američki Savet za nacionalnu bezbednost sastati kako bi pregledalo najnovije obaveštajne podatke o Ukrajini. Ponovio je da su SAD uverene da je Putin doneo odluku o napadu.

19:46
Švajcarska avio kompanija otkazuje svoje letove za i iz prestonice Ukrajine i Odese

Švajcarska aviokompanija Svis er otkazuje sve letove za i iz glavnog grada Ukrajine i Odese, a odluka stupa na snagu odmah.

19:38
Neverovatna tišina u Donbasu

Očevici kažu da prvi put od 2014. godine večeras se ne čuje ni "puškaranje" koje je bilo prkatično uobičajno.

19:27
Ruske trupe dobile naređenje da nastave invaziju na Ukrajinu?

Američki obaveštajci veruju da su ruske trupe dobile naređenje da nastave invaziju na Ukrajinu, prenosi CBS.

19:16
Ruski ambasador u Vašingtonu: Ne postoje planovi za invaziju

Ruski ambasador u Vašingtonu odbacio je tvrdnje Zapada da Moskva planira invaziju na Ukrajinu.

- Rusija ne pokušava d aoduzme teritoriu drugih zemalja - rekao je ambasador Anatolij Antonov, a prenosi ruska državna novinska agencija Ria-Novosti.

- Ne postoje planovi za invaziju na Ukrajinu - rekao je Antonov.

19:03
Ukrajinski ministar odbrane: Rusija neće napasti narednih dana, ali postoji pretnja

Za sada ni u jednom gradu nema „udarne grupe“ ruskih trupa, neprimereno je govoriti da će napad biti sutra ili prekosutra, izjavio je ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov.

- Danas, prema stanju od ovog časa, ni u jednom gradu gde su opkolili Ukrajinu za sada nije formirana nijedna ruska udarna grupa. Stoga je neumesno govoriti da će napad biti sutra-prekosutra. Ali to ne znači da su rizici mali i ne znači da nema pretnje. Želim da podsetim naše partnere da pretnja postoji od 2013. godine - rekao je ministar.

On je dodao da je ukrajinska vojska spremna da pruži otpor i dočeka ruske trupe.

18:54
Granatiranje sela u Donjecku

Granatiranje donjeckog sela Zajcevo od strane oružanih snaga Ukrajine. Video je snimio gradonačelnik Gorlovke Ivan Prihodko, koji je danas tamo stigao sa politikologom Dmitrijem Kulikovom. Pucnjava se čula dok su razgovarali sa jednom meštankom.

18:50
Snimak lanisranja protivoklopne rakene na ukrajinski bunker

Na ruskom vojnom kanalu pojavio se snimak trenutka kada su proruski borci lansirali protivoklopnu raketu na ukrajinski bunker.

18:47
Blinken: Ovo je smrtno ozbiljno, na rubu smo invazije

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da sve ukazuje na to da je invazija spremna.

- Sve što vidimo sugeriše da je ovo smrtno ozbiljno, da smo na rubu invazije. Verujemo da je predsednik Putin doneo odluku, ali dok se tenkovi zaista ne zakotrljaju i avioni ne polete, iskoristićemo svaku priliku i svaki minut da vidimo može li diplomatija još uvek da odvrati predsednika Putina od toga - dodao je Blinken.

Entoni Blinken
Entoni Blinken / Izvor: Profimedia

18:44
Ministarstvo odbrane Rusije ''zatvara'' veći deo vazdušnog prostora iznad Azovskog mora od 21. do 26. februara
18:32
DNR: Situacija se pogoršava

Situacija u Donbasu se pogoršava, ukrajinske snage su u nedelju ispalile oko 700 granata na teritoriju samoproglašene DNR, izjavio je predstavnik Narodne milicije DNR Eduard Basurin.

- Na teritoriju republike ispaljeno je više od 450 granata kalibra 122 mm i mina kalibra 120 i 82 mm - rekao je Basurin za televiziju "Rusija 1".

- U ovom trenutku situacija se samo pogoršava u odnosu na prošli dan - konstatovao je Basurin.

DNR
DNR / Izvor: Profimedia/ilustracija

18:29
Sutra kreće 15 vozova sa izbeglicama

Sutra će iz Rostovske oblasti krenuti 15 vozova sa izbeglicama. Stanovnici LNR i DNR biće raspoređeni po drugim ruskim regionima.

Izbeglice iz Donbasa
Izbeglice iz Donbasa / Izvor: Profimedia

18:23
Vraćen pontonski most u blizini Černobilja

Pontonski most udaljen oko 19 km od nukelarne elektrane Černobilj vraćen na reku Pripjat.

18:17
Turski "Bajraktari" TB2 nadleću oblast Luganska, sve vrvi od ukrajinskih špijuna!

U LNR su izjavili da primećuju aktiviranje svih vidova obaveštajne službe ukrajinskih snaga i aktivno korišćenje dronova "Bajraktar ​​TB2" za izviđanje, a svakim danom njihove rute su sve bliže kontakt liniji.

Narodna milicija LNR takođe je saopštila da primećuje tešku artiljeriju kijevskih snaga i njenu intenzivnu upotrebu noću, a ne isključuje niz provokacija u najskorije vreme.

Bajraktar
Bajraktar / Izvor: Profimedia

18:03 
Ukrajinci dovlače artiljeriju u mesto Lugino

Mesto Lugino svega par kilometara od fronta Ukrajinci dovlače artriljeriju haubice Msta-b 152 mm.

17:47
Danas plakati u Donjecku: Donbas je naša zemlja
17:38
Misteriozne oznake na ruskim tenkovima

Na ruskim tenkovima na granicama Ukrajine belom bojom je ispisano slovo "Z", primetili su analitičari, što je dovelo do nagađanja o tome šta oznaka simbolizira.

17:26
Ukrajinske snage granatiraju selo Trudovski

Ukrajinske snage granatiraju selo Trudovski u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštio je lider Donjecka. Za sada nema informacija o žrtvama.

17:19
Rusija ne planira da izvrši invaziju na Ukrajinu!

Rusija ne planira da izvrši invaziju na Ukrajinu, podsetio je ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov. On je dodao da Rusija smatra Donbas delom Ukrajine.

- Rusija je javno izjavila da je spremna da nastavi diplomatske napore za rešavanje svih postojećih pitanja. Ruske trupe su na suverenoj ruskoj teritoriji. Nikome ne pretimo - naglasio je ambasador.

Rusija ne vidi NATO kao "miroljubivu nevladinu organizaciju", već kao vojnu mašinu i nastoji da zaustavi njeno širenje, rekao je Antonov u intervjuu za američku televiziju CBS.

- Mi želimo da Sjedinjene Američke Države povuku svoje trupe, svoje oružje iz ovih zemalja, jer je ovo naš život, to su garancije naše bezbednosti za naš narod - zaključio je Antonov.

17:07
U Donbas stigla grupa dobrovoljaca sa Krima

Grupu predvode koordinator Komiteta za integraciju Rusije i Donbasa Andrej Kozenko i ataman Crnomorske kozačke vojske Anton Sirotkin. Kozenko smatra da je za eskalaciju u Donbasu pre svega zainteresovan Vašington. Takođe je napomenuo da bi jedan poziv američkog predsednika Džozefa Bajdena primorao Zelenskog da se pridržava Minskih sporazuma.

16:38
Ukrajinske snage prekršile su primirje 17 puta za četiri sata

U DNR su naveli da su granatirana tri naselja. Oružane snage Ukrajine, prema rečima predstavnika ove samoproglašene republike, nastavljaju da koriste granate zabranjene Minskim sporazumima.

Takođe se navodi da su ukrajinske snage od početka dana otvorile vatru 37 puta, ispaljeno je više od 500 metaka, mina i granata, a u DNR su bili primorani da uzvrate vatru iz nezabranjenog naoružanja.

Ukrajinska vojska
Ukrajinska vojska / Izvor: Reuters

16.00
Izbeglice iz Donbasa šalju u druge regione Rusije

Uskoro će sa putničke stanice u Taganrogu u Rostovskoj oblasti krenuti voz za Nižnji Novgorod. Taganrog je prvi veliki grad u Rusiji koji je primio izbeglice. Izbeglice iz Donjecka i Luganska stižu na stanicu autobusima. Ljudi su smešteni u specijalni voz Ruskih železnica. Voz ima 19 vagona, uključujući kupe. U kupee se smeštaju porodice sa decom.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
15.27
Zelenski poziva na hitan prekid vatre

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski pozvao je danas na hitan prekid vatre u istočnom delu zemlje, gde su se sukobi između proruskih snaga i ukrajinskih snaga pojačali tokom poslednjih dana.

15.25
Saziva se vanredna sednica

Na molbu Ukrajine, Poljska saziva vanrednu sednicu Stalnog saveta OEBS-a, saopštio je predstavnik Varšave pri OEBS-u Adan Halasinjski.

14:51
Proglašena vanredna situacija u Voronježu

U Voronješkoj oblasti u Rusiji proglašena je vanredna situacija zbog priliva građana koji se evakuišu iz Donbasa, na istoku Ukrajine. Kako je saopštila regionalna vlada, vanredna situacija je proglašena zbog sve većeg priliva ljudi iz samoproglašenih Luganske i Donjecke narodne republike, prenosi RIA Novosti.

Navedeno je da je potrebno iskoristiti sve resurse kako bi evakuisani bili što brže i udobnije smešteni u centre za privremeni smeštaj.

Evakuacija
Evakuacija / Izvor: Profimedia

U Voronjež je jutros stigao prvi voz sa evakuisanim građanima Donbasa - 910 ljudi, među kojima 358 dece. Uskoro se očekuje i drugi voz, u kojem će biti približno isti broj putnika. Vanredna situacija zbog priliva izbeglica juče je proglašena u ruskoj Rostovskoj oblasti.

Samoproglašene Donjecka i Luganska republika na istoku Ukrajine u petak su objavile početak evakuacije građana u Rusiju, navodeći da će Kijev uskoro pokrenuti operaciju u Donbasu.

14:30
Zvuci artiljerijskog oruđa se čuju na severu Luganska.
14:28
Indija evakuiše personal ambasade u Kijevu
13:40
"Ja sam kroz dva rata već prošla"

Galina Ivanovna, koja živi u Uglegorsku u Donjecku, rekla je za Raptli da su svi njeni rođaci evakuisani, a ona je odlučila da ostane "na farmi".

- Plašila se, ne plašila se... Rekla sam sebi: Biće kako bude, naživelo se - zaključila je ona.

13:38
Uvedite barem deo sankcija

Šef diplomatije Ukrajine Dmitrij Kuleba izjavio je da postoje svi razlozi da se makar deo pripremljenih sankcija uvedu Moskvi.

13:30
Rusija i Belorusija formirale svoje snage

Belorusija i Rusija su formirale snage koje će, ako zatreba, pružiti otpor, saopštilo je ministarstvo odbrane Belorusije.

13:25
Putin razgovarao sa Makronom

Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je sa framcuskim kolegom Emanuelom Makronom, javlja AFP, pozivajući se na Jelisejsku palatu.

Nakon razgovora, Makron je pozvao ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog.

Emanuel Makron
Emanuel Makron / Izvor: Profimedia

Drugi detalji razgovora nisu saopšteni. Kremlj za sada nije izlazio sa saopštenjem ovim povodom.

13:11
EU ne može stalno da predlaže maslinovu grančicu

EU je nezadovoljna situacijom oko Ukrajine zbog čega je zapretila Rusiji velikim sankcijama, saopštio je predstavnik Evropskog saveta Šarl Mišel.

- Ne možemo večno predlagati maslinovu grančicu. Ako se nastavi eskalacija uvešćemo sankcije velikih razmera - rekao je Mišel na Minhenskoj konferenciji o bezbednosti.

EU nije zadovoljna što nema naznaka deeskalacije situacije oko Ukrajine. Po njihovom mišljenju, o tome svedoči koncentracija ruskih trupa na granici sa Ukrajinom.

On je takođe izneo mišljenje da je Rusija pokušala da "podeli Zapad", ali je "postigla suprotan efekat, ujedinivši članice Evropske unije, transatlantske saveznike (SAD i Kanade) i partnere širom sveta", uključujući Japan.

12:59
Kremlj objasnio kakve posledice ima svakodnevno objavljivanje dana "D"

Ponašanje Zapada, svakodnevnim objavljivanje datuma o navodnoj ruskoj invaziji na Ukrajinu je provokacija i vodi ka eskalaciji napetosti, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Sam predsednik ne obraća pažnju na to, ali ovakve izjave, naravno, element su provokacija - rekao je Peskov televiziji "Rusija 1".

On je dodao da to vodi ka eskalaciji situacije.

Donbas
Donbas / Izvor: Profimedia

- A kada napetost eskalira do maksimuma, kao sada, na primer, na liniji razdvajanja u svakom trenutku, svaki neplanirani događaj ili svaka mala planirana provikacija može dovesti do nepopravljivih posledica - rekao je Peskov.

- Zato sve to ima, može imati, pogubne posledice – te svakodnevne vežbe oko objavljivanja datuma invazije Rusije na Ukrajinu - upozorio je postparol Kremlja.

On je pozvao Zapad da se podseti istorije i zapita se: Zašto bi Rusija bilo koga napadala?

- Podsećamo da Rusija tokom svoje istorije nikada nikoga nije napala. A Rusija, koja je preživela toliko ratova, poslednja je država u Evropi koja uopšte želi da govori, čak i da izgovori reč - rat - zaključio je portparol ruskog lidera.

Poslednja izjava o danu "D" jutros se pojavila iz usta ministarke inostranih poslova Velike Britanije Liz Tras. Ona je najavila "invaziju" za narednu nedelju. Naravno, ne iznoseći bilo kakve dokaze.

12:57
Nastavlja se evakuacija

Četvrti voz krenuo u u Nižnji Novgorod.

12:24
Ukrajina koristi oružije sa Zapada

Prilikom granatiranja Donbasa ukrajinska vojska koristi oružje zapadne proizvodnje, izjavio je predstavnik narodne milicije Donjecke narodne republike Esuard Basurin.

Kako je saopštio, tokom granatiranja sela Zajcevo korišćene su 30-milimetarske granate RHV-HEF za automatski bacač granata koje proizvodi bugarska fabrika "Arsenal".

12:17
Novinari bez akridetacije

Oko 400 novinara nisu dobili akreditaciju sa ukrajisnke strane da rade u zoni konflikta u Donbasu, saopštio je glavni urednik ukrajinskog lista "Cenzor.net" Jurij Butusov.

12:15
Rezultat granatiranja severnog dela Donjecka
12:12
Ukrajina može napraviti "prljavu bombu"

Ukrajina, pošto se odrekla Budimpeštanskog memoranduma (statusa nenuklearne sile), može pokušati da napravi "prljavu bombu", izjavio je za Sputnjik ruski ekspert Vladimir Žarihin.

- Imaju uranijum, naravno... Imaju iskorišćeno nuklearno gorivo iz svojih nuklearnih stanica. Od toga mogu da naprave takozvanu "prljavu bombu", odnosno, ne punjenje za nuklearnu eksploziju, već punjenje za nuklearnu kontaminaciju. Oni to mogu - objasnio je ekspert, uz napomenu da bi takvi postupci doveli do toga da ih i "Rusija i SAD jako udare po prstima".

Nuklearna bomba
Nuklearna bomba / Izvor: Profimedia/ilustracija

To može Ukrajinu dovesti do statusa otpadnika, dodao je ekspert.

- Ta (izjava Zelenskog o Budimpeštanskom memorandumu) vrsta je diplomatsko-terorističkog aktivizma koji je neophodan da bi se bilo u centru pažnje - rekao je Žarihin.

Na pitanje da li je moguć scenario po kojem bi Ukrajina mogla doći u posed nuklearnog oružja, ekspert je odgovorio: "Naravno, da ne".

- Niko im to neće dozvoliti - siguran je Žarihin.

Za vojnog eksperta Igora Korotčenka izjava ukrajinskog lidera o nuklearnom oružju je čist blef. Ukrajina nema mogućnost da napravi takvo oružje.

12:02
"Putin izdao naredbu za preuzimanje kontrole nad Ukrajinom"

Britanski šefovi obaveštajnih službi kažu da se slažu s izveštajima Bele kuće te potvrđuju da je i po njihovim informacijama ruski predsednik Vladimir Putin već izdao naredbu da se krene s planovima za preuzimanje kontrole nad Ukrajinom.

Prema Sandej tajmsu, četiri visoke osobe u vladi potvrdile su da očekuju da će višestruki ruski napad započeti u nekoliko sledećih dana i da bi napad trebalo da kulminira munjevitim napadom na glavni grad Kijev.

Vladimir Putin
Vladimir Putin / Izvor: Profimedia

- Naši su podaci u skladu s američkim. Putin ima plan i taj plan je u toku - rekao je izvor za list.

Izvori su rekli da očekuju da će Putin pri tome koristiti lažne uzbune i okršaje s ukrajinskim jedinicama u istočnoj regiji Donbasa te da će napad separatističkih snaga krenuti pre nego što ruske snage krenu u punu invaziju na Ukrajinu.

Izvor je rekao kako očekuje snažan napad na ukrajinski glavni grad Kijev i da su Rusi postavili rakete velikog dometa kako bi zauzeli glavni grad.

11:49
"Zelenski ne shvata da Zapadu ne treba jaka Ukrajina"

- Neverovatno je da ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski ne shvata da Zapadu ne treba jaka Ukrajina - tako je prokomentarisala na svom telegram kanalu portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova govor ukrajinskog predsednika na Minhenskoj konferenciji o bezbednosti.

11:21
"EU najviše uložila u Ukrajinu"

- Nema države u koju je Evropska unija uložila više novca, nego u Ukrajinu - saopštio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj.

Međutim, kako je naveo, Kijevu predstoji dug put do članstva u EU.

- Sedamnaest milijardi je veoma mnogo. Međutim, ona mora da prođe veoma dug put reformi - izjavio je Borelj na Minhenskoj konferenciji o bezbednosti.

11:16
Oko 60 odsto izbeglica u Rostovskoj oblasti su deca
11:16
Moskva i Minsk produžili proveru snaga za reagovanje

Moskva i Minsk odlučili su da zbog vojne aktivnosti u blizini njihovih granica i zaoštravanja situacije u Donbasu nastave zajedničku proveru snaga za reagovanje, saopštilo je Ministarstvo odbrane Belorusije.

- Zbog povećanja vojne aktivnosti kod spoljnih granica Savezne države i zaoštravanja situacije u Donbasu, predsednici Belorusije i Rusije su doneli odluku da produže proveru snaga za reagovanje Savezne države - izjavio je ministar odbrane Viktor Hrenjin.

10:59
Posledice granatiranja LNR
10:51
Ministar jedva izvukao živu glavu

Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova spasavao je živu glavu u subotu, nakon što je obišao vojnike na položaju na liniji razdvajanja na istoku Ukrajine.

Samo nekoliko minuta ranije Denis Monastirski rekao je novinarima: "Spremni smo u bilo kojem trenutku na bilo koji scenario."

Taj scenario bila je iznenadna minobacačka paljba nakon što je obišao vojsku na prvoj liniji bojišta kod sela Novoluganska, na istoku Ukrajine.

Dok se ministar, odeven u maskirnu odoru i s vojnom kacigom na glavi, udaljavao od ulice pune napuštenih vozila, granate su počele da fijuču kroz vazduh i eksplodiraju u obližnjim poljima.

Monastirski i njegova pratnja brzo su potražili zaklon pre nego što su otrčali do svojih automobila. U tom napadu niko nije ranjen.

Poruka njemu i novinarima u njegovoj pratnji bila je jasna - separatističke snage koje imaju podršku Moskve jačaju napade na prvoj liniji. Mnogi misle da je to uvertira u rusku invaziju na Ukrajinu. U subotu su u sličnim napadima poginula dvojica ukrajinskih vojnika.

10:08
Rusko državljanstvo traži 950.000 stanovnika

Oko 950.000 stanovnika Donbasa podnelo je zahtev za dobijanje ruskog državljanstva, saopštio je poslanik Državne dume Viktor Vodolacki.

U ovom trenutku, državljanstvo Rusije je dobilo već više od 770.000 stanovnika Donbasa, dodao je on, prenosi Sputnjik.

U Donbasu živi oko 2,2 miliona ljudi.

9:54
28.000 ljudi evakuisano

Do sada je 28.000 stanovnika Luganske narodne republike evakuisano u Rusiju.

Evakuacija
Evakuacija / Izvor: Reuters

9:53
Zatvoren prolaz "Sčastje"

Ukrajinska vojska zatvorila je prelaz sa Donbasom "Sčastje", navodno, zbog nastale situacije.

9:48
Pariz ne primećuje da Moskva povlači trupe

Francuski ministar inostranih poslova Francuske Žan Iv Le Drian izrazio je sumnju u to da Rusija zaista smanjuje svoje vojno prisustvo u blizini granice sa Rusijom nakon završetka vojnih vežbi.

- Rusi govore da oni smanjuju svoje snage nakon završetka vojnih vežbi, ali sve ukazuje da iza reči ne slede dela, naprotiv - izjavio je ministar u intervjuu Le Journal du Dimanche.

Po njegovim tvrdnjama, duž ukrajinske granice još uvek je grupisan veliki broj "ruskih ofanzivnih snaga", što daje mogućnost za "brzu i oštru invaziju na ukrajinsku teritoriju u svakom trenutku".

9:31
Ukrajina zapretila odustajanjem od ne-nuklearnog statusa

Ukrajina bi mogla da odustane od svog višedecenijskog statusa ne-nuklearne nacije i anulira odluku koju je donela kada se odrekla svog atomskog oružja posle raspada Sovjetskog Saveza, upozorio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Govoreći na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu, Zelenski je istakao da se Ukrajina 1994. godine pridružila Budimpeštanskom memorandumu i odrekla se svog nuklearnog naoružanja u zamenu za bezbednosne garancije, sugerišući da bi taj potez mogao biti poništen u slučaju pretnje od susedne Rusije, prenosi Raša Tudej.

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski / Izvor: Profimedia

- Danas nemamo ni oružje ni obezbeđenje. Izgubili smo deo naše teritorije, koja je po površini veća od Švajcarske, Holandije, Belgije. Što je najvažnije, izgubili smo milione naših građana. Svega toga Ukrajina više nema - rekao je Zelenski u subotu.

On je podsetio da je Ukrajina tri puta pokušavala da pokrene konsultacije sa državama garantima Budimpeštanskog memoranduma u sklopu napora da se preispitaju uslovi tog dogovora, ali bez ikakvog uspeha i stoga u Minhenu po četvrti, poslednji put "poziva na konsultacije".

- Ako se konsultacije ne održe ili ne budu donete konkretne odluke u vezi sa bezbednosnim garancijama za našu državu, Ukrajina će imati puno pravo da veruje da Budimpeštanski memorandum ne funkcioniše i da su sve odluke donete 1994. godine dovedene pod znak pitanja - rekao je Zelenski.

Prema njegovim rečima, "kolektivna osuda" zapadnih saveznika do sada se nije pretvorila u "kolektivne akcije".

9:02
Džonson zahteva reakciju Zapada

Nakon sastanka zapadnih lidera u Minhenu gde se raspravlja o krizi u Ukrajini, britanski premijer je održao konferenciju za medije na kojoj je rezimirao razgovore koje su svetski lideri vodili, kao i mere koje su predlagali u slučaju eskalacije situacije. 

Između država koje su uzele učešće u razgovoru postoji zajednički stav da "šok od bilo kakve invazije Rusije na Ukrajinu odjeknuo bi svetom" - naglasio je Džonson.

Premijer Velike Britanije rekao je da moraju biti "nepokolebljivo iskreni" u vezi sa situacijom u Ukrajini i ne treba da "potcenjujemo težinu ovog trenutka". U govoru na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu, Džonson je rekao da ne zna šta namerava ruski predsednik Vladimir Putin, ali "predznaci su mračni".

Zapadne nacije su upozorile da bi Rusija uskoro mogla da izvrši invaziju na Ukrajinu, sa preko 130.000 njenih vojnika blizu granice.

Oni optužuju Rusiju da pokušava da inscenira lažnu krizu u otcepljenom istočnom regionu Ukrajine kako bi joj dala razlog za invaziju, iako je Rusija više puta negirala da planira invaziju, rekavši da trupe izvode vojne vežbe u regionu, optužujući Zapad za "histeriju".

Boris Džonson
Boris Džonson / Izvor: Profimedia

Džonson je naglasio da se Velika Britanija i dalje nada da će diplomatija i dijalog uspeti u rešavanju krize. Pozivajući na jedinstvo među zapadnim saveznicima Velike Britanije, on je rekao:

- Svaki put kada zapadni ministri posete Kijev, mi smo uveravali narod Ukrajine i njihove lidere da stojimo iza njihovog suvereniteta i nezavisnosti. 

- Kako bi te reči bile šuplje, besmislene, uvredljive ako u trenutku kada je njihov suverenitet i nezavisnost ugrožena, jednostavno skrenemo pogled.  Ako bi Ukrajina bila napadnuta "svi bi bili svedoci uništenja demokratske države, zemlje koja je slobodna generaciju, sa ponosnom istorijom izbora". To je bivša sovjetska republika sa istorijskim vezama sa Rusijom i deli granice sa EU i Rusijom - rekao je Džonson.

8:33
Ukrajina izdala hitno saopštenje

Jedinice ukrajinskih oružanih snaga raspoređene na istoku Ukrajine u regionu Donbasa nalaze se u stanju pune borbene pripravnosti, a vlada u Kijevu nastavlja da jača svoje vojno prisustvo na tom području, izjavio je jutros Ivan Filiponenko, portparol samoproglašene Narodne Republike Lugansk (NRL).

- Prema proverenim informacijama, glavnokomandujući združenih ukrajinskih snaga general-pukovnik Aleksander Pavlijuk naredio je punu borbenu pripravnost. Dobili smo nove informacije da ukrajinske oružane snage jačaju svoje vojno prisustvo na ovom području - navodi se u saopštenju milicije samoproglašene NRL objavljenom na mreži Telegram, prenosi TASS.

Duž linije neposrednog borbenog kontakta na istoku Ukrajine, situacija se pogoršala od ranih jutarnjih sati 17. februara.

7:23
Poginula još dva Ukrajinska vojnika

Dva ukrajinska vojnika su poginula, a četvorica su ranjena u razmeni vatre s proruskim milicijama juče po podne na istoku Ukrajine, saopštila je ukrajinska vojska.

Ovo su, kako je navelo ministarstvo odbrane u Kijevu, prve žrtve eskaliranog sukoba, koji se u petak po podne rasplamsao posle objave informacije o masovnoj evakuaciji žena, dece i starijih iz Donjecka i Luganska.

Vojska
Vojska / Izvor: Reuters

Kao rezultat granatiranja, dva ukrajinska vojnika zadobila su smrtonosne rane od gelera - saopštila je vojna komanda zadužena za separatističke sukobe.

Iz Kijeva je saopšteno i da su četiri vojnika ranjena u granatiranju u blizini linije razgraničenja, kao i da je tokom jučerašnjeg dana 70 puta prekršen sporazum iz Minska.

Međutim, juče rano ujutro u granatiranju na istoku takođe je poginuo još jedan ukrajinski vojnik, dok su dvojica medicinara ranjena.

Ova informacija još nije zvanično potvrđena, a ako se to desi, onda će se broj stradalih popeti na ukupno tri, dok je šestoro vojnika ranjeno.

7:13
Uhapšen agent osumnjičen da je umešan u eksploziju

Vlasti samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) uhapsile su ukrajinskog agenta, umešanog u eksploziju automobila koja se dogodila u četvratak, koji pripada zvaničnku proruske narodne milicije Denisu Sinenkovu, izvestio je danas ruski Prvi kanal, a prenosi TASS.

Uhapšeni, koji je identifikovan kao Anton Matsanjuk, priznao je da je pratio kretanje automobila zvaničnika samproglašene DNR i njihova putovanja u Rusiju.

Macanjuk je rekao i da je Kijev oružje i eksploziv na teritoriju Donbasa dopremao vozilima koja nisu morala da prođu detaljan pregled na granici.

Kako se navodi, on je ranije bio pripadnik Narodne milicije DNR, i zbog toga je imao opsežna saznanja o njihovom radu.