clear sky
27°C
02.06.2024.
Beograd
eur
117.1015
usd
108.2069
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

PRESEK STANJA U UKRAJINI: Diverzanti uleteli na Krim, nastao HAOS, napadnuta Rusija, izvršeni žestoki udari na Harkov, Amerika pušta Kijev niz vodu?!

09.10.2023. 09:15
Piše:
Srbija Danas
Vladimir Putin i Volodimir Zelenski
Vladimir Putin i Volodimir Zelenski / Izvor: Foto: Shutterstock/YouTube/Printscreen/Офіс Президента України/Global News

Presek stanja u Ukrajini za prethodnu nedelju, od 2. do 8. oktobra 2023. godine

Rat u Ukrajini počeo je 24. februara 2022, oko 5 sati ujutro po kijevskom vremenu, širokom vojnom operacijom ruskih snaga na teritoriji Ukrajine iz pravca Rusije, Belorusije i sa Krima, a u borbe su se uključile i jedinice tzv. Donjecke Narodne Republike (DNR) i Luganske Narodne Republike (LNR).

PRESEK STANJA U UKRAJINI: Nastavljene brutalne borbe na frontu, nižu se OSVETNIČKI udari, ŠEHIDI zuje iznad Ukrajine, Kijev uzvraća!

PRESEK STANJA U UKRAJINI: Nastavljene brutalne borbe na frontu, nižu se OSVETNIČKI udari, ŠEHIDI zuje iznad Ukrajine, Kijev uzvraća!

PRESEK STANJA U UKRAJINI: Zelenski nastavlja da kumi i moli po belom svetu, Rusi rasturaju ukrajinske gradove, Kijev udario strahovito na Krim!

PRESEK STANJA U UKRAJINI: Zelenski nastavlja da kumi i moli po belom svetu, Rusi rasturaju ukrajinske gradove, Kijev udario strahovito na Krim!

PRESEK STANJA U UKRAJINI: Kijev niže uspehe, dobijene DVE VAŽNE BITKE, ali Putin sprema BRUTALAN odgovor, šalje OGROMNU VOJNU SILU!

PRESEK STANJA U UKRAJINI: Kijev niže uspehe, dobijene DVE VAŽNE BITKE, ali Putin sprema BRUTALAN odgovor, šalje OGROMNU VOJNU SILU!

Vojske su krenule u ofanzivu na četiri glavna pravca – sa severa prema Kijevu, sa severoistoka prema Harkovu, sa jugoistoka od Donbasa i sa juga od Krima.

Podsetimo, sukob između Rusije i Ukrajine počeo je 2014. godine posle Evromajdana, nakon čega je usledilo rusko anektiranje Krima i sukobi na području Donbasa.

U Ruskoj Federaciji i Belorusiji se ovaj konflikt često naziva "specijalna vojna operacija na teritoriji Ukrajine, Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike", dok je u pojedinim, mahom zapadnim državama poznata i kao "ruska vojna agresija".

U ovom tekstu ćemo vas podsetiti na najvažnije događaje tokom sukoba u Ukrajini u periodu od 2. do 8. oktobra 2023. godine

2. oktobar 2023. godine

Rusi krenuli žestoko u nekoliko pravaca!

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je da su ruske snage izvele napade u pravcu Limana, Bahmuta, Avdejevke, Marinke i Šahtjorska.

Na Limanskom pravcu ukrajinske snage su odbile ruske napade, kao i kod Bahmuta, gde su ruske trupe pokušale da povrate izgubljenu poziciju u oblasti Andrejevke, prenosi agencija Unian.

Više o tome pročitajte OVDE.

Snažni udari ruske vojske tokom noći

Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine saopštilo je da je ukrajinska PVO oborila četiri od sedam bespilotnih letelica kojima je Rusija noćas napala Ukrajinu. Uništeni su dronovi tipa Šehid, prenosi Interfaks Ukrajina. Napadi su izvedeni iz pravca jugoistoka.

Više o tome pročitajte OVDE.

Širom Ukrajine zavijaju sirene

Vazdušna opasnost je proglašena u Dnjepropetrovskoj i Nikolajevskoj oblasti Ukrajine, kao i u delu Hersonske oblasti koju kontroliše Kijev, pokazuju podaci onlajn mape Ministarstva za digitalnu transformaciju Ukrajine. Eksplozije su odjekivale i u Harkovu, preneli su ukrajinski mediji.

Ukrajinske trupe ispalile su tri kasetne granate kalibra 155 milimetara na Gorlovku, saopštilo je Predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi s ratnim zločinima Ukrajine.

Više o tome pročitajte OVDE.

Ben Volas: Kijev da mobiliše mlade!

Bivši britanski ministar odbrane Ben Volas poručio je ukrajinskom rukovodstvu da aktivnije regrutuje mlade, kako bi sprečili usporavanje tempa kontraofanzive.

Volas je izrazio nadu da "polako, ali sigurno" ukrajinske snage "prilagođavaju taktiku, upijaju lekcije i na najbolji način koriste opremu koju im je Zapad isporučio", kao i da je pobeda Kijeva neminovna sve dok ukrajinska vlada "odrađuje svoj deo posla".

Više o tome pročitajte OVDE.

Ukrajinci izrešetali rusku fabriku aviona

Glavna obaveštajna uprava Ukrajine tvrdi da su u napadu ukrajinskih dronova na Smolensk oštećeni pogoni u kojima Rusija proizvodi rakete X-59 i da je zato proizvodnja poremećena.

Glavna obaveštajna uprava Ukrajine potvrdila je da su 1. oktobra dronovi napali fabriku aviona u Smolensku i da su tri od četiri bespilotne letelice pogodile metu, preneo je Unian.

Više o tome pročitajte OVDE.

Ukrajinski profesor predočio najcrnji scenario

Maksim Kamenjecki, profesor s Instituta za međunarodne odnose u Kijevu je komentarisao stanje u Ukrajini. Navodi da se svakodnevno odvijaju napadi na Ukrajinu, te da je istočni deo zemlje i sada pod vazdušnom uzbunom, zbog opasnosti od ruskih napada.

Kamenjecki se osvrnuo na zapadnu pomoć u Ukrajini i na to da li ukrajinski vojni planovi zavise isključivo o toj pomoći.

Više o tome pročitajte OVDE.

Ukrajinci nemoćni?

U Ukrajini pokušavaju da nađu izgovor za poraz PVO snaga, jer po svemu sudeći, ne mogu da se nose sa ruskim vazdušnim udarima, pišu ruski mediji.

U Nikolajevu su pokušali da opravdaju situaciju sa PVO sistemima, iako je Kijev tradicionalno objavio da je "većina ruskih raketa i dronova oborena".

Više o tome pročitajte OVDE.

Nemci izneli poražavajuće tvrdnje

Ukrajina je pala na listi američkih prioriteta, a Kijev će uskoro verovatno morati da razmišlja o okončanju sukoba i da odustane od planova o "pobedi nad Rusijom", piše nemački list "Špigl".

- Ukrajina je pala za nekoliko mesta na listi prioriteta Vašingtona. Drugim rečima, možda će vlada u Kijevu uskoro morati mnogo više da razmišlja o strategiji izlaska iz sukoba, čak i bez vidne pobede nad Rusijom - navodi se u tekstu.

Više o tome pročitajte OVDE.

Moskva prozvala novog britanskog ministra odbrane

Ruski senator, Aleksej Puškov, nazvao britanskog ministra odbrane, Granta Šapsa, manijakom.

Šaps je naime, najavio da će London pojačati svoj program obuke ukrajinskih trupa slanjem vojnih instruktora na teren.

Više o tome pročitajte OVDE.

Teški udarci za Zelenskog

Američki republikanci koji se protive tome da SAD finansira spašavanje Ukrajine u ratu protiv Rusije postigli su svoj prvi veći uspeh kada predsednik Predstavničkog doma Kongresa Kevin Mekarti nije uključio pomoć u iznosu od šest milijardi dolara u privremeni zakon koji bi trebalo da spreči blokadu rada američke vlade, piše CNN.

Budući da je američki predsednik Džo Bajden zahtevao brzu akciju kako bi se zadovoljile potrebe Kijeva, bio je ovo dobar vikend za ruskog predsednika Vladimira Putina. Ovakav razvoj događaja daje ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom mnogo više razloga za zabrinutost. Naime, druge promene u globalnoj politici uticale su na nameru Moskve da izazove zamor Zapada u ratnoj podršci Ukrajini. Bajden je sugerisao da ima dogovor s Mekartijem o premeštanju pomoći za Ukrajinu u zasebnoj meri, ali kabinet republikanskog zvaničnika odbio je da potvrdi da takav dogovor postoji.

Više o tome pročitajte OVDE.

Rusi naseli na ukrajinski trik

Čini se da ukrajinski operateri zarobljenih ruskih tenkova bez poteškoća mogu da rešavaju probleme s tim oklopnim vozilima, jednostavnim pozivom proizvođača.

Naime, kako je preneo Biznis insajder pisanje ukrajinskog portala Militarnij, to je dokazao jedan ukrajinski oficir, poznat kao Kočevnik, koji je zatražio pomoć od ruske tehničke podrške zbog operativnih problema sa zarobljenim ruskim tenkom T-72B3.

Više o tome pročitajte OVDE.

Ukrajina ostaje bez pomoći SAD?

Rizikujući svoju poziciju lidera Predstavničkog doma američkog Kongresa, republikanac Kevin Makarti sukobio se određenim članovima u svojoj stranci koji su odbacili predlog zakona o privremenom finansiranju vlade koji je predložio njihov čelnik koji je računao na glasove demokrata, a sve kako bi se izbeglo tzv. zatvaranje savezne vlade, odnosno "shutdown".

Tako je na kraju izglasano dalje finansiranje administracije. Kongres je usvojio, a američki predsednik Džo Bajden potpisao je zakon o privremenom finansiranju kako bi vlada održala rad narednih 45 dana, do 17. novembra.

Time su zaokružena haotična 24 sata koja su mogla da se završe paralizom države, a razvoj situacije praćen je sa uznemirenošću i u Kijevu. Naime, dogovorom je u opasnost doveden j jedan od glavnih prioriteta Bele kuće, a to je pomoć Ukrajini.

Više o tome pročitajte OVDE.

Otkriveni ciljevi SAD u Ukrajini - tajni dokument otkriva sve što nismo znali

Prema poverljivim materijalima, ciljevi Sjedinjenih Američkih Država u Ukrajini variraju od implementiranja protokola i standarda NATO do privatizacije banaka, objavilo je izdanje "Politiko", pozivajući se na dokument.

- Poverljiva verzija dokumenta "Opšta strategija zemlje" je tri puta obimnija (nego verzija, koju je objavio Stejt department, koja je zvanično dostupna) i sadrži mnogo više detalja o ciljevima SAD u Ukrajini, od privatizacije njenih banaka, pomoći školama u učenju engleskog jezika do toga da ukrajinska vojska preuzme protokole Alijanse - ističe se u članku.

Više o tome pročitajte OVDE.

Zelenskom svi okrenuli leđa?

Ukrajinska pobeda u ratu s Rusijom zavisi od saradnje s Evropskom unijom, rekao je predsednik Volodimir Zelenski ministrima spoljnih poslova EU okupljenima u Kijevu.

Zelenski je takođe istakao važnost "odbrambene podrške" za Ukrajinu nakon što je Kongres SAD-a izostavio ratnu pomoć Ukrajini iz budžeta potrošnje, a na izborima u Slovačkoj pobedila stranka čiji je lider rekao da će prekinuti vojne isporuke iz svojih vojnih skladišta Ukrajini.

Više o tome pročitajte OVDE.

Kijev u panici zbog najnovije odluke američkog Kongresa

Savetnik za nacionalnu bezbednost Ukrajine, Aleksej Danilov, izrazio je uznemirenost zbog odluke američkog Kongresa da 
odobri privremeni budžet za američku vladu bez sredstava predviđenih za Ukrajinu do sredine novembra.

- Moramo da vidimo da li su SAD odgovorne za demokratiju u svetu, da li ostaju zemlja koja podržava demokratiju, ili je to zemlja koja će stajati po strani i gledati kako autoritarne države osvajaju sve više teritorije. Ovo je prilično jednostavno - poručio je Danilov za CNN.    

Više o tome pročitajte OVDE.

Ukrajina će uskoro ostati bez oružja? 

Pentagon je upozorio američki Kongres da ponestaje novca za zamenu oružja koje su SAD poslale Ukrajini zbog čega je već usporeno opremanje nekih jedinica, navodi se u pismu američkog Ministarstva odbrane upućenom liderima Kongresa.

U pismu, u koje je uvid imao i Asošiejted pres, Kongres se poziva da dopuni sredstva za vojnu pomoć Ukrajini.

Više o tome pročitajte OVDE.

3. oktobar 2023. godine

Ukrajini ostalo još 45 dana?!

Usvajanje zakona o privremenom finansiranju rada vlade SAD, koji ne predviđa izdvajanje sredstava za pomoć Kijevu, dovešće do raspada Ukrajine za 45 dana, rekao je bivši savetnik ukrajinskog predsednika Leonida Kučme, Oleg Soskin, na svom Jutjub kanalu.

Američki predsednik Džo Bajden potpisao je zakon koji je odobrio Kongres, a koji će nastaviti da finansira američku vladu u periodu od 45 dana - do 17. novembra. Istovremeno, zakon ne predviđa izdvajanje sredstava za potrebe Ukrajine.

Više o tome pročitajte OVDE.

Putin se ismejao u lice Zapadu

Zapad je razočaran zbog neuspeha politike izolacije ruskog predsednika Vladimira Putina, izjavio je novinar Gabor Štajngart u članku za nemački magazin Fokus.

- Stvari idu dobro, ali ne za Zapad, već za Vladimira Putina. Ruska ekonomija je pokazala visok stepen otpornosti pod pritiskom zapadnih sankcija, tranzicija sa mirnodopske na vojnu ekonomiju je uspela, a front podrške Ukrajini sa Zapada se urušava - navodi se u članku.

Više o tome pročitajte OVDE.

U Harkovu Ukrajinci počeli da ispod zemlje zidaju objekat specifične namene

Ukrajinski grad Harkov izgradiće prvu potpuno podzemnu školu, s ciljem zaštite učenika od učestalih ruskih raketnih napada, objavio je gradonačelnik Ihor Terehov.

- Takvo sklonište će omogućiti hiljadama dece u Harkovu da nastave bezbedno obrazovanje "licem u lice" čak i tokom raketnih pretnji - objavio je Terehov na Telegramu, prenosi Rojters.

Više o tome pročitajte OVDE.

Očajnički potez Ukrajinaca izazvao buru, da li su ovime prekršili pravila igre?!

Kijev je kasetnom municijom gađao rusko selo u blizini ukrajinske granice, oštetivši nekoliko kuća, saopštio je gubernator Brjanske oblasti Aleksandar Bogomaz.

Prema prvim informacijama, u granatiranju sela Klimovo nije bilo žrtava, napisao je Bogomaz na Telegramu, prenosi agencija RIA Novosti. Dodao je da je oštećeno više stambenih i pomoćnih objekata.

Više o tome pročitajte OVDE.

"Vrata pakla za neprijatelje"

Serija snažnih eksplozija snimljena je u Dnjepru, Nikolajevu, Hersonu, Zaporožju i Pavlogradu.

- U skladu sa starom, dobrom tradicijom, skoro celu noć su naši "geranijumi" terorisali neprijatelja u mnogim krajevima - objavila je ruska strana na Telegram kanalu i priložila snimke kao dokaz.

Više o tome pročitajte OVDE.

"Ne možemo da nastavimo da dajemo"

Članice Evropske ne mogu više da šalju oružje Kijevu iz svojih zaliha a da pritom ne ugroze sopstvenu bezbednost, javio je list "Politiko" pozivajući se na izjavu neimenovanog evropskog zvaničnika.

- Ne možemo da nastavimo da dajemo iz sopstvenih zaliha - rekao je zvaničnik, koji je zatražio da ostane anoniman.

Više o tome pročitajte OVDE.

 Zelenski obišao vojnike na frontu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski posetio je trupe koje se bore na severoistoku i sastao se sa komandantima kako bi razgovarali o situaciji na bojnom polju na jednom od najtežih frontova.

Zelenski nije naveo tačnu lokaciju svoje posete, ali je rekao da se sreo sa brigadama koje se bore u sektoru Kupijansk-Liman na severoistoku, gde ukrajinska vojska kaže da ruske snage vrše napade.

Više o tome pročitajte OVDE.

Sunak izričit - oni imaju podršku do samog kraja

Britanski premijer Riši Sunak izjavio je tokom video-poziva u kojem su učestovali lideri zemalja G7 i članica NATO, da je Velika Britanija spremna da podrži Ukrajinu vojno, humanitarno i ekonomski ''koliko god bude potrebno''.

- Premijer Riši Sunak govorio je o tekućoj vojnoj, humanitarnoj i ekonomskoj pomoći Velike Britanije Ukrajini i naglasio da će se ta podrška nastaviti koliko god bude potrebno - saopšteno je iz Dauning strita, prenosi Rojters.

Više o tome pročitajte OVDE.

Bajden obavio hitan razgovor sa čelnicima EU i NATO

Američki predsednik, Džozef Bajden, razgovarao je sa liderima zemalja saveznika, Evropske unije i NATO o nastavku koordinisane podrške Ukrajini.

Kako se navodi u saopštenju, Bajden je razgovarao sa liderima Kanade, Nemačke, Italije, Japana, Poljske, Rumunije, Velike Britanije i Francuske, kao i sa liderima NATO, Evropske komisije i Evropskog saveta, prenosi Rojters.

Više o tome pročitajte OVDE.

4. oktobar 2023. godine

Visoki američki zvaničnik upozorava na ono što će uslediti

Koordinator za strateške komunikacije Bele kuće Džon Kirbi rekao je da Kijev ima još šest do osam nedelja da nastavi sa pokušajima kontraofanzive pre hladnog vremena.

- Ostalo nam je oko šest do osam nedelja pre nego što stvari postanu teške - rekao je on.

Prema Kirbijevim rečima, približavanje hladnoće ukazuje na potrebu pružanja pomoći Ukrajini.

Više o tome pročitajte OVDE.

Ukrajina dobija moćno tursko oružje

Ukrajinske oružane snage mogle bi da dobiju poboljšanu verziju turskog drona Bajraktar ​​TB2 "Akindži" koji je sposoban da nosi krstareće rakete. Informaciju je potvrdio Haluk Bajraktar koji je čelnik turske kompanije koja proizvodi vojne dronove.

- To je koliko ja znam pitanje koje se razmatra - rekao je Bajraktar. Navodi da trenutno svih 50 radnika u fabrici "dan i noć" sklapaju bespilotne letelice Bajraktar ​​TB2 za Ukrajinu.

Više o tome pročitajte OVDE.

Sprečen ukrajinski desant na Krim!

Avioni Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije zaustavili su ukrajinski desantni tim, koji je brzim čamcem i sa tri vodena skutera pokušao da stigne do zapadnog Krima, do rta Tarhankut, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

- U ranim satima 4. oktobra, pokušaji kijevskog režima da izvrši terorističke napade na objekte u Rusiji su osujećeni. U severozapadnom delu Crnog mora, avioni Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije sprečili su ukrajinske jurišne snage, koje su krenule ka rtu Tarhankut koristeći brzi čamac i tri vodena skutera, za infiltraciju na teritoriju Krima - saopštilo je rusko Ministarstvo, prenosi TASS.

Više o tome pročitajte OVDE.

Zelenski na kolenima, ostavljaju ga saveznici?

Dva saveznika Kijeva u NATO-u, Sjedinjene Američke Države i Slovačka, mogle bi da smanje iznos pomoći Ukrajini, piše američki magazin Njuzvik.

- Ukrajina je dobila loše vesti od Sjedinjenih Država i Slovačke, koje prete da smanje obim humanitarne i vojne pomoći koju prima Kijev - navodi se u materijalu.

Više o tome pročitajte OVDE.

Britanci tvrde: Rusi se obrukali, oborili sopstveni avion! 

Britansko Ministarstvo odbrane objavilo je najnovije obaveštajne podatke u kojim se navodi da je "vrlo verovatno" da su ruske snage oborile sopstveni avion. Avion je navodno oboren iznad Tokmaka u jugozapadnoj Ukrajini.

Kako navode, gubitak bi bio značajan jer je to "verovatno" tek peti Su-35S, najnapredniji ruski borbeni avion u širokoj upotrebi, koji je uništen tokom rata.

Više o tome pročitajte OVDE.

Sprečen prodor Ukrajinaca kod Bahmuta!

Oružane snage Ukrajine bez uspeha su pokušale da napadnu rusku vojsku na području Kleščejevke i Andrejevke, nedaleko od Bahmuta. Tokom napada ukrajinske snage su pretrpele znatne gubitke, rekao je načelnik pres-centra ruske vojne grupe "Jug" Vadim Astafjev.

On je dodao da je ruska avijacija pogodila privremene položaje ukrajinskih snaga na području naselja Aleksandro-Šuljtino kod Kramatorska, kao i ukrajinskih brigada na području Zvanovke kod Bahmuta.

Više o tome pročitajte OVDE.

Napadnuta Rusija!

Ukrajinske snage su granatirale Brjansku oblast Rusije kasetnom municijom.

Oružane snage Ukrajine granatirale su kasetnom municijom Sevski, Pogarski, Klimovski i Trubčevski rejon Brjanske oblasti. Prema prvim informacijama, žrtava nema, saopštio je gubernator tog regiona Aleksandar Bogomaz.

Više o tome pročitajte OVDE.

Na Krimu uhvaćeni ukrajinski diverzanti!

Federalna služba bezbednosti (FSB) Rusije sprečila je pokušaj grupe ukrajinskih diverzanata da prodru na Krim. Diverzanti ukrajinske obaveštajne službe su pokušali da snime provokativne fotografije i video snimak s ukrajinskom zastavom, navedeno je u saopštenju.

Jedan diverzant je zarobljen i ispitan. On je ispričao da je grupa htela da snimi fotografije i video na kojem se diverzanti vide s ukrajinskom zastavom u pozadini, dok borave na Krimu.

Više o tome pročitajte OVDE.

Kijev doživeo najveći poraz od početka rata!

Ukrajinska vojska je pretrpela najteže gubitke komandnog osoblja od početka rata u Severnom vojnog okrugu: uništen je štab posebne taktičke grupe "Soledar" u selu Aleksandro-Kalinovo.

Komandno mesto se nalazilo duboko u pozadini, bilo je dobro zaštićeno i kamuflirano, a Zelenski ga je posetio u avgustu. Svemirsko izviđanje pomoglo je u identifikaciji kontrolne tačke, a uništena je letećom vazdušnom bombom FAB-1500 od jedne i po tone.

Više o tome pročitajte OVDE.

Holandska ministarka odbrane ponizila Kijev

Podrška Ukrajini protiv Rusije je veoma jeftin način da se osigura da Moskva ne predstavlja pretnju za NATO, rekla je holandska ministarka odbrane Kajsa Olongren.

- Naravno da postoje razlozi za brigu - rekla je Kajsa Olongren na Varšavskom bezbednosnom forumu odgovarajući na pitanje koliko je optimista da Zapad može da održi podršku koliko god je potrebno, strahujući da bi podrška SAD mogla biti zaustavljena zbog unutrašnje politike vezane za izbore.

Više o tome pročitajte OVDE.

Ukrajinci objavili snimak upada specijalnih snaga na Krim, Rusi se odmah oglasili

Ukrajinska vojna obaveštajna služba objavila je snimak na kome se navodno vidi kako specijalne snage izvode napad na obalu Krima. Tvrde da su se ukrajinski borci "iskrcali na teritoriju poluostrva Krim i otvorili vatru na moskovske okupatore".

- Krim će biti ukrajinski! Slava Ukrajini - piše u poruci na objavljenom video snimku.

Više o tome pročitajte OVDE.

5. oktobar 2023. godine

Oboren veliki broj ruskih dronova!

Ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila je tokom noći 24 od 29 ruskih dronova lansiranih u napadima na njenu teritoriju, saopštio je ukrajinski Generalštab.

Vazduhoplovstvo Ukrajine saopštilo je da su dronovi uništeni iznad Odeske i Nikolajevske oblasti, na jugu zemlje, kao i centralne oblasti Kirovograda, prenosi Rojters 

Više o tome pročitajte OVDE.

Ukrajina rano ujutru gađala ruski grad

Ukrajina je granatirala grad Riljsk kasetnom municijom, i tom prilikom jedna žena je ranjena, saopštio je guverner Kurske oblasti Roman Starovojt. 

- Pogranični grad Riljsk granatiran je kasetnom municijom iz Ukrajine. Jedna žena je zadobila umerene rane od gelera, prebačena je u Centralnu okružnu bolnicu u Riljsku, dobija neophodnu medicinsku negu - napisao je Starovojt na Telegramu, prenosi agencija RIA Novosti.

Više o tome pročitajte OVDE.

"Ukrajina će postati spaljena zemlja"

Zapadni saveznici Ukrajine postaju svesni da će uskoro izgubiti kontrolu nad njom i nameravaju da je pretvore u spaljenu zemlju pre nego što se to dogodi, smatra kolumnista poljskog lista "Misl Polska" Konrad Renkas.

- Izgleda da će se Zapad, predviđajući gubitak kontrole nad Ukrajinom, potruditi da ne ostavi na njenoj teritoriji ni spaljenu zemlju - piše u članku.

Više o tome pročitajte OVDE.

Zelenski napustio Ukrajinu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski saopštio je da je doputovao u španski grad Granadu kako bi učestvovao na Samitu Evropske političke zajednice i najavio neke od najvažnijih tema sa tog skupa. Na taj skup pozvano je 47 šefova država i vlada, kao i predsednik Evropskog saveta, predsednik Evropske komisije i predsednik Evropskog parlamenta.

Više o tome pročitajte OVDE.

Zelenski moli Zapad za dodatnu pomoć

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je evropske lidere okupljene u Granadi da nastave sa kontinuiranim pomaganjem Kijevu i slanjem novog naoružanja radi borbe protiv ruske agresije.

Zelenski je dodao i da je uveren da će Vašington nastaviti da podržava Kijev, uprkos "političkoj oluji" u SAD oko produženja odluke o slanju pomoći.

Više o tome pročitajte OVDE.

Moskva izvršila strahovit udar!

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je 48 ljudi ubijeno u ruskom napadu na selo Groza u severoistočnom regionu Harkova, blizu grada Kupjanska. Zelenski je u aplikaciji za razmenu poruka Telegram rekao da je projektil pogodio prodavnicu hrane.

On je napad opisao kao "brutalni ruski zločin".

Više o tome pročitajte OVDE.

Šolc obećao Zelenskom: Ojačaćemo PVO, jedino Patriot može da se nosi sa Rusima

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da će dodatno ojačati ukrajinsku protivvazdušnu odbranu kako bi pomogao u zaštiti zemlje od ruskih raketnih napada ove zime.

- Vlada u Berlinu će isporučiti još jedan sistem protivvazdušne odbrane Patriot kao pomoć u zaštiti ključne infrastrukture - rekao je Šolc novinarima nakon razgovora sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim na marginama samita Evropske političke zajednice u Granadi.

Više o tome pročitajte OVDE.

6. oktobar 2023. godine

Broj žrtava porastao na 51

Broj poginulih u ruskom napadu na civilne objekte na istoku Ukrajine povećao se na 51, uključujući šestogodišnjeg dečaka, izjavio je ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Igor Klimenko.

- Namerni raketni napad na selo u Harkovskoj oblasti, na običnu prodavnicu i kafe. Ruske trupe sigurno su znale šta gađaju. Nije ovo bio slučajan napad - naveo je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski u noćnom video-obraćanju iz Granade, gde prisustvuje samitu Evropske političke zajednice, prenosi BBC.

Više o tome pročitajte OVDE.

Harkov je pod vatrom!

Ruske snage napale su grad Harkov, a prema prvim informacijama ima povređenih, saopštile su ukrajinske vlasti.

- Grad Harkov je pod vatrom. Ima informacija o napadu na centar grada - saopštio je gradonačelnik Igor Terehov na Telegramu, prenosi Unian.

Više o tome pročitajte OVDE.

Nove crne vesti iz Harkova

Jedno dete je poginulo, a najmanje 16 osoba je povređeno u ruskim napadima na Harkov, saopštile su ukrajinske vlasti.

Gradonačelnik Harkova Ihor Terehov napisao je na Telegramu da je dete pronađeno ispod ruševina stambene zgrade i izrazio saučešće roditeljima i rođacima, prenosi Interfaks Ukrajina.

Više o tome pročitajte OVDE.

Izbori u Ukrajini? Jedan general je najveći konkurent Zelenskom

- Spreman sam za izbore. Mislim, spremni smo ako bude potrebno - rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski 8. septembra.

Američki senator Lindzi Grejem, republikanac, posetio je Kijev 23. avgusta i potom otvoreno pozvao Zelenskog da organizuje izbore. Rojters je tada protumačio da izbori ne mogu da budu održani zbog ratnog stanja koje se produžava svakih 90 dana.

Više o tome pročitajte OVDE.

Zelenski upozorava na plan Rusije

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da će ruske snage ove zime pokušati da unište ukrajinski elektroenergetski sistem.

- Sadašnje rukovodstvo Rusije radi ono što je već radilo. Ponavljaju sve greške i svako zlo. Ove zime, ruski teroristi će ponovo pokušati da unište naš elektroenergetski sistem. Oni nisu u stanju da prihvate ideju da Ukrajina neće biti osvojena - poručio je Zelenski u obraćanju objavljenom na sajtu predsedništva.

Više o tome pročitajte OVDE.

Lukašenko tvrdi da se ne može zaustaviti moć Rusije

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko apelovao je da se, dok nije kasno, zaustavi sukob u Ukrajini.

- Još jednom kažem: treba se zaustaviti, jer će biti gore. Vidite da su Poljaci spremni da uzmu zapad Ukrajine - rekao je Lukašenko, prenela je agencija Belta.

Više o tome pročitajte OVDE.

7. oktobar 2023. godine

Mutna posla Vašingtona

Hiljade komada zaplenjenog iranskog oružja i municije koje Sjedinjene Američke Države isporučuju Kijevu, kako bi zapušile "rupe" u naoružanju ukrajinskih Oružanih snaga i time ublažili kritičnu nestašicu sa kojima se ukrajinska vojska trenutno suočava, su nelegalan posao.

- Sama činjenica da je oružje i municija zaplenjeno, odnosno oduzeto od treće strane, verovatno, već krši, u najmanju ruku, međunarodno pravo po pitanju širenja oružja, jer ovde se očigledno ne radi ni o kakvim isporukama oružja po ugovoru ili o nekakvom legalnom poslu - rekao je ruski ekspert Aleksandar Mihajlov.

Više o tome pročitajte OVDE.

Ukrajinci napali Moskvu, a Rusi sasuli Onikse na Odesku oblast

Gradonačenik Moskve Sergej Sobjanin saopštio je da je oboren dron iznad Istrinskog gradskog okruga.

- Snage protivvazdušne odbrane osujetile su iznad Istrinskog gradskog okruga napad drona koji je leteo ka Moskvi. Na mestu pada delova drona, prema preliminarnim podacima, nije bilo štete niti žrtava - napisao je Sobjanin na Telegramu.

Više o tome pročitajte OVDE.

"Očekivali su da će Rusija da drhti od straha, a sve se završilo uništavanjem zapadne tehnike"

Ukrajina je okupila i pomoću NATO-a za kontraofanzivu obučila svoje najelitnije borce, a Rusija je trebalo da drhti od straha, iako se sve završilo uništavanjem zapadne tehnike, izjavio je stručnjak, bivši komandant bugarskog kontingenta NATO-a u Avganistanu, brigadni general Dimitr Šivikov o propalim očekivanjima od ukrajinske kontraofanzive.

Prema njegovim rečima, bilo je formirano 12 brigada, navodno najelitnijih, najobučenijih, a devet od njih su obučavali NATO instruktori. Mnogi od njih su bili na teritoriji Poljske, Velike Britanije, Nemačke, čak i u SAD.

Više o tome pročitajte OVDE.

Zelenskog ogrejalo Sunce, Bajden šalje finansijsku injekciju

Očekuje se da će administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena objaviti novi paket pomoći u naoružanju za Ukrajinu, čime Pentagon nastavlja da troši sredstva otkrivena zbog greške u budžetu od više milijardi dolara, saopštili su američki zvaničnici, prenosi Rojters.

Ta sredstva su omogućila Bajdenovoj administraciji da pošalje Kijevu oružje, zalihe i municiju uprkos isključenju nove pomoći Ukrajini iz zakona koji je Predstavnički dom usvojio prošlog vikenda kako bi se sprečila blokada vlade.

Više o tome pročitajte OVDE.

Kijev minirao hidroelektranu Kremenčuk

Ukrajinske snage minirale su hidroelektranu Kremenčuk sa ciljem da izazovu provokaciju protiv Rusije prema scenariju sa Kahovskom HE, saopštio je neimenovani izvor iz ruske vojske.

- Raspolažemo informacijama da je hidroelektrana minirana sa ciljem da se izazove dodatna tenzija i optuži ruska vojska - rekao je on o dodao da su tu informaciju dobili od ukrajinskih vojnika koji čuvaju tu teritoriju.

Više o tome pročitajte OVDE.

Slovačka obustavlja vojnu pomoć Ukrajini

Tehnička vlada u Slovačkoj saopštila je da obustavlja slanje dalje vojne pomoći Ukrajini, jer političke stranke koje se protive takvoj podršci vode pregovore o formiranju koalicije nakon izbora održanih prošlog vikenda.

- Odlazeća tehnička vlada u Slovačkoj neće više slati nikakav vojni materijal Ukrajini - saopštio je portparol vlade, prenosi Politiko.

Više o tome pročitajte OVDE.

Nastavlja se haos u Kongresu zbog Ukrajine

Mala grupa poslanika "krajnje desnice" iz Republikanske partije uspela je da ukloni svog kolegu iz stranke Kevina Mekartija sa mesta predsednika Predstavničkog doma samo nekoliko dana nakon što je uspeo da spreči zatvaranje vlade tako što je pristao sa demokratskom frakcijom da usvoji zakon kojim se obezbeđuju sredstva za savezne resore za još 45 dana.

Međutim, ovaj dogovor je postignut eliminisanjem odredbi o daljem pružanju vojne pomoći Kijevu iz zakona, što je već bila alarmantna vest za Ukrajince, a kasnije, nakon Mekartijevog smenjivanja, izgledi za pružanje podrške Kijevu postali su potpuno nejasni, tvrdi Si-En-En.

Više o tome pročitajte OVDE.

Teško povređen ruski političar!

Ruski političar navodno je teško povređen u napadu u Novoj Kahovki u Ukrajini.

Kako se navodi, automobil sekretara stranke Ujedinjena Rusija dignut je u vazduh.

Više o tome pročitajte OVDE.

8. oktobar 2023. godine

Ukrajinu čeka dramatična jesen, rusko oružje neće zaćutati

Dmitrij Peskov, portparol Kremlja, rekao je da su previranja u Americi predznak da će podrška Zapada Ukrajini početi da se urušava.

Analitičari su odavno zaključili da je to ključni deo plana predsednika Vladimira Putina: ostati u borbi toliko dugo da se Zapad umori od pomaganja Ukrajini.

Više o tome pročitajte OVDE.

Bivši američki obaveštajac objasnio zašto je ruska vojska najmoćnija na svetu

Bivši američki obaveštajac Skot Riter izneo je mišljenje da će NATO biti poražen u slučaju sukoba sa Rusijom. Prema njegovim rečima, američki komandanti vodova deluju na prvoj liniji koristeći laptop računare, šaljući potrebne izveštaje svojim pretpostavljenima.

Više o tome pročitajte OVDE.

Vesti iz Ukrajine čitajte OVDE.