clear sky
16°C
02.06.2024.
Beograd
eur
117.1015
usd
108.2069
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

ŠOK BOMBAMA I METKOVIMA NA SRBE U ZVEČANU: Povređene 52 osobe, tri teško ranjene! Vučić: "Za sve je kriv Aljbin Kurti" (FOTO/VIDEO)

29.05.2023. 07:21 01:05
Piše:
Srbija Danas
KFOR
KFOR / Izvor: Foto Shutterstock, Wikipedia, rtrs

Pripadnici Kfora u ponedeljak ujutru u Zubinom Potoku, Leposaviću, Severnoj Mitrovici i Zvečanu sa opremom za razbijanje demonstracija.

Ispred zgrade opstine Zubin Potok u ponedeljak ujutru bile su raspoređene jake snage Kfora, kao i brojni pripadnici specijalne kosovske policije, a kako javlja ekipa Kosovo onlajna na licu mesta, isto je i u Leposaviću.

U Leposaviću su razvukli bodljikavu žicu oko zgrade opštine.

Patrole Kfora blokirale su za automobilski saobraćaj ulice koja vodi do zgrade opštine Zubin Potok, pa se do opštine moglo samo peške. 

ŠKOLE PRESTAJU DA RADE! Obustavlja se nastava na SEVERU Kosova - deca i roditelji strahuju od dugih cevi i transportera!

ŠKOLE PRESTAJU DA RADE! Obustavlja se nastava na SEVERU Kosova - deca i roditelji strahuju od dugih cevi i transportera!

"SLEDI NAJTEŽA SITUACIJA NA KiM" Vučić: Plašim se velikih sukoba, jer Kurti sanja da bude Zelenski

"SLEDI NAJTEŽA SITUACIJA NA KiM" Vučić: Plašim se velikih sukoba, jer Kurti sanja da bude Zelenski

BORELJ RAZGOVARAO SA STOLTENBERGOM: Priština ne sme da "preduzima jednostrane, destabilizujuće korake"

BORELJ RAZGOVARAO SA STOLTENBERGOM: Priština ne sme da "preduzima jednostrane, destabilizujuće korake"

 

Situacija u Zvečanu mirna

U Zvečanu je situacija trenutno mirna, javlja reporter Kosovo onlajna. Više stotina građana nalazi se na potezu od zgrade opštine do crkve Svetog Đorđa u kojoj vladika raško-prizrenski Teodsije služi moleban za Kosovo i Metohiju, za mir i spasenje. Vozila specijalnih jedinica tzv. kosovske policije koja su ranije stajala ispred opštine premeštena su iza opštinske zgrade, a pripadnici kosovske policije su i dalje u zgradi. Pripadnici Kfora su ispred opštine, u istom položaju kao i jutros. 

Oglasio se Kfor

Oko 25 pripadnika Kfora iz italijanskog i mađarskog kontingenta povređeno je danas prilikom protesta u opštini Zvečan.

- Danas popodne jedinice Kfora raspoređene su u četiri opštine severnog Kosova u cilju obuzdavanja nasilja. Demonstracije su usledile nakon što su novoizabrani gradonačelnici poslednjih dana pokušali da preuzmu dužnost. Dok su se suprotstavljali demonstrantima, nekoliko vojnika italijanskog i mađarskog kontingenta Kfora bili su predmet ničim izazvanih napada izadobili su rane, prelome i opekotine usled eksplozije zapaljivih uređaja - navodi se u saopštenju.

Kompletno saopštenje Kfora možete pročitati OVDE

Predsednik Vučić: Nećemo dozvoliti pogrom!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se naciji povodom situacije na KiM.

Predsednik Vučić je, između ostalog, rekao:

- 52 Srbina je zatražilo lekarsku pomoć. Igora Simića i Gorana Rakića su udarali po međunožju i glavi. Udarali su i šutirali su ih, a Srbi su ga jedva odvojili. Počeli su da bacaju šok bombe po narodu. Pripadnik ROSU je zapucao i ispalio više hitaca u pravcu Srba. Sa leđa je pogođen Dragiša Galjak, portir iz KM operisan je, lekari su mu se borili za život, sada je na intenzivnoj nezi. Dva metka su ga pogodila. Tada su Srbi odgovorili kamenicama. Na više mesta su primećeni snajperi. Zatim doktor Dragiša Milović, ima teške višestruke povrede, Časlav Sofronijević, od više udaraca u grudi, povrede od gumenih metaka takođe se nalazi na opservaciji. Ostali su svi sa lakšim povredama. Srbi su upozorili KFOR da su Albanci naoružani u zgradi opštine, kaže predsednik. Četiri Srbina su uhapšena, a u toku su pregovori sa KFOR-om da budu pušteni. Ukupno je povređen 41 pripadnika KFOR-a. Trojica su teže ranjen. Za sve je kriv Aljbin Kurti. Na to sam upozoravao, a niko nije želeo da čuje.

 - Srbija će dati sve od sebe da sačuva mir, građani treba da znaju da imaju odgovorno rukovodstvo, da vodimo računa o svakom građaninu Srbije, ali nećemo dozvoliti pogrom i progon, ni ubijanje našeg naroda na KiM. Beskrajno molim zemlje Kvinte da "urazume svoje čedo", jer to čedo može da izazove takvo čudo, molim ih jer Srbi i Srbija žele mir. Za sutra u 8 sati zakazana je sednica sa Kvintom - zaključio je predsednik.

Oglasio se Lavrov

Situacija na Kosovu je alarmantna, može se desiti velika eksplozija u centru Evrope, rekao je novinarima u Keniji ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, prenosi RTS. 

Aljbin Kurti oglasio se na svom Tviter nalogu

- Imao sam sastanak sa Kvintinim ambasadorima i EU ambasadorom danas. Delim zabrinutost zbog nasilja i osuđujem napade na kosovsku policiju, KFOR i novinare. Ultranacionalistički srpski grafiti na NATO vozilima su mračni podsetnik na Kosovu. Zalažemo se za mir i sigurnost - napisao je Kurti na svom profilu.

Vučić se obraća naciji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratiće se građanima u 20 časova, piše "Informer". Kako navode, Vučić posle toga ide na administrativnu liniju.

Vladika raško-prizrenski Teodsije stigao je u Zvečan

U crkvi Svetog Đorđa vladika Teodosije služi moleban za Kosovo i Metohiju, za mir i spasenje. U porti crkve okuplja se veliki broj ljudi. 

Srbin ranjen iz kalašnjikova

U današnjim sukobima u Zvečanu između pripadnika Kfora i srpskog naroda ima mnogo povređenih sa obe strane, javlja izveštač Tanjuga.

Jedan Srbin je dobio prostrelnu ranu iz "kalašnjikova". 

Srbi napadnuti na KiM
Srbi napadnuti na KiM / Izvor: Foto: Telegram Printscreen

Više Srba ranjeno

U današnjim sukobima u Zvečanu između pripadnika KFOR-a i sprskog naroda ima povređenih Srba, među kojima je i izveštač Tanjuga sa lica mesta, a detaljnije o stanju povređenih pročitajte OVDE.

Policija puca iz vatrenog oružja

Srbi koji se nalaze u Zvečanu su napadnuti, a ima povređenih. Reporter Novosti javlja da lete šok bombe na sve strane i da čuje se pucnjava, a napad je izvršio KFOR.

Nakon što između 200 i 300 Srba nije ispunilo ultimatum Kfora da se udalje od vozila kosovske policije koja su bila okružena srpskim narodom, Kfor je silom krenuo na demonstrante, koristeći pendreke, šok bombe i suzavac.

Zapaljen je i jedan privatan automobil.

Blindirana vozila tzv. kosovske policije su se pomerila, a Albanci stoje pored opštine i zasad se ne mešaju u sukob.

Kfor je u međuvremenu preko razglasa pozvao Srbe da se raziđu.

U Zvečanu bačeno oko 30-ak šok bombi

Narod se ne razilazi. Predstavnike Srpske liste koji su bili sa građanima pripadnici Kfora vukli su kako bi ih uvukli u svoj "prsten". Sanitetska vozila u centru pružaju prvu pomoć ljudima koji su povređeni od suzavaca. Situacija je izuzetno napeta. 

KFOR nadleće Zvečane

 Helikopter KFOR-a nadleće Zvečan. U međuvremenu poljski KFOR, koji je drugi kordon ispred zgrade opštine, zamenjen je italijanskim. KFOR je pojačao prisustvo u Zvečanu. Pripadnici Rosu sa prozora gledaju okupljene građane. 

Pregovori u toku sa KFOR-om

Predstavnici KFOR-a trenutno pregovaraju sa vrhom Srpske liste. I dalje traže da okupljeni građani omoguće prolaz dva borbena vozila tzv. specijalne policije koja su među građanima. A građani traže da specijalci izađu iz zgrade opštine.

 U Zubinom Potoku završen ja za danas protest građana, biće nastavljen sutra. 

Nesalomivi Srbi

Srbi iz Leposavića poslali su po Kforu novom samoproglašenom gradonačelniku Leposavića Ljuljzimu Hetemiju, pakovanje pelena. 

Pregovori sa KFOROM

Dragiša Milović, predsednik opštine Zvečan, kazao je da su predstavnicima KFOR-a predočili da su zgradu opštine gradili njihovi očevi i dede, a ne Aljbin Kurti. Sada se čeka odgovor KFOR-a. 

Obratio se potpredsednik Srpske Liste

 Novinarima u Zvečanu se obratio potpredsednik Srpske liste Igor Simić, koji je istakao da su predstavnicima KFOR-a preneli da se građani neće skloniti dok se specijalci Rosu ne povuku iz zgrade opštine, a zgradu da obezbeđuju vojnici KFOR-a.

- Sada razgovaramo na višem nivou. Mi smo tu i čekamo - istakao je Simić.

On je naglasio da KFOR mora da spreči da tzv. kosovska policija maltretira srpski narod.

Srbi zaigrali kolo u Leposaviću

Srbi u Leposaviću doneli su i svoje ozvučenje, a u jednom trenutku su zaigrali i kolo ispred pripadnika Kfora.

I dalje jako napeto u Zvečanu

Kako javljaju reporteri Kosovo onlajn, situacija u Zvečanu je izuzetno napeta. Albanski novinari su se iznaneda povukli s ulica i otišli dalje od zgrade opštine. Ponovo je došlo do tenzija kada je komandant Kfora tražio ljudima da se povuku iza oklopnih vozila kosovske policije, kako bi ih oni stavili u "sigurnu zonu". Narod je to odbio jer veruje da je to način da u zgradu uđe Iljir Peci, a posebno negodovanje izazvala je vest da je on najavio svoj dolazak u zgradu opštine. Situacija je izuzetno napeta, a veliki broj pripadnika specijalne jedinice sa gas maskama i suzavcem nalazi se u ulazu zgrade opštine.

Ometanje signala mobilne telefonije na severu

Kosovska policija ometa signal Telekoma Srbija na severu Kosova, javlja Tanjug. Zato je otežano uspostavljanje telefonski i internet veza u četiri opštine.

Građani Zvečana pustili vozilo Kfora da se povuče
Srbi izneli zahteve

Dva zahteva Srba - odlazak nelegitimnih gradonačelnika i povlačenje specijalaca. Predsednik Srpske liste Goran Rakić je rekao da je narod koji se jutros okupio ispred opštine Zvečan izneo dva zahteva, da nelegitimni gradonačelnici odu i da šefuju svojim porodicama i da se pripadnici ROSU povuku sa severa i iz zgrada opština.

Srbi u Leposaviću pevaju kosovske pesme

U Leposaviću je trenutno mirna, ali napeta situacija. Srbi su i dalje okupljeni ispred zgrade Opštine. Vojnici Kfora nalaze se u krugu centra Leposavića.

Okupljeni Srbi ispred opštinske zgrade u Zvečanu okačili srpsku trobojku na jedno od oklopnih vozila Kosovske policije.

Zvečan
Zvečan / Izvor: Foto: Kosovo online

Oglasio se Zećiri

Albanski gradonačelnik opštine Zubin Potok Izmir Zećiri izjavio je da će se posle sastanka sa američkim ambasadorom na Kosovu Džefrijem Hovenijerom odlučiti da li će otići u svoju kancelariju u opštini ili ne, prenosi Dukađini.

U Zvečanu i dalje napeto

U Zvečanu i dalje napeto ispred zgrade opštine. Okupljeni Srbi zahtevaju da se specijalna policija povuče. Uzvikuju "idite, idite" i "ovo je Srbija".

Raste broj okupljenih građana u Leposaviću

Broj okupljenih građana na ulicama Leposavića raste iz minuta u minut, sada se na ulicama nalazi nekoliko hiljada ljudi.

Specijalci se povukli u zgradu opštine u Zvečanu

Pripadnici Kfora su raspoređeni ispred zgrade opštine, dok su se specijalci trenutno povukli u zgradu Opštine. Više hiljada gradjana na ulicama Zvečana mirno protestuje i čeka odgovor na svoje zahteve. Tu su predstavnici Srpske liste bivši gradonacelnici opština Severna Mitrovica i Zvečan, Milan Radojević i Dragiša Milović.

"Kakva je ovo demokratija"

Meštani Zubinog Potoka okupili su se ispred zgrade opštine. Ogorčeni pitaju "kakva je ovo demokratija".

Rakić: Ovo je narodna zgrada

Predsednik Srpske liste Goran Rakić obratio se pripadnicima Kfora u Zvečanu: "Ovo je zgrada opštine, narodna zgrada, gde rade naše porodice i ostaćemo ovde. Oni koji su nepozeljni treba da odu. Ako želite da odete, napravićemo vam mesto da prođete".

Više stotina građana ispred opštine Zvečan

Više stotina građana okupljeno je ispred zgrade opštine Zvečan. Stigli su i predstavnici Srpske liste Goran Rakić i Igor Simić. Ispred zgrade opštine prisutan je veliki broj specijalne kosovske jedinice Rosu. Između naroda i Rosu raspoređene su jedinice kfora opremljenje opremom za razbijanje demonstracija. 

KFOR ispred Opštine Leposavić
Pokušaj pregovora Kfora i predstavnika opštine Leposavić

Zoran Todić kaže da građani zahtevaju da kosovska policija i albanski predstavnik napuste zgradu opštine kako bi radnici mogli da obavljaju svoj posao.

Kako se podseća, škole na severu Kosova jutros ne rade zbog novonastale bezbednosne situacije i ogromnog prisustva kosovske policije koja je u petak nasilno upala u zgrade opština Zvečan, Zubin Potok i Leposavić.

Pripadnici Kfora jutros u Severnoj Mitrovici i Zvečanu sa opremom za razbijanje demonstracija

Veliki broj pripadnika Kfora raspoređen je jutros u blizini glavnog mosta na Ibru, koji deli Severnu i Južnu Mitrovicu, kao i u blizini opštinske zgrade u Zvečanu.

Zvečan
Zvečan / Izvor: Foto: Tanjug/Dopisništvo KiM

Pripadnici italijanskog dela Kfora se nalaze na ulazu u Bošnjačku mahalu, gde su se rasporedili od ranih jutarnjih sati. Prisutno je nekoliko džipova i kamiona sa više od 100 vojnika.

Ekipa Kosovo onlajna koja je na licu mesta javlja da je u blizini opštine Zvečan takođe prisutan veliki broj priopadnika Kfora poljskog kontigenta, koji čine prvi prsten "obezbeđenja" oko zgrade opštine. Iza njih se kod same opštinske zgrade nalaze pripadnici kosovske policije.

Kfor je opremljen opremom za razbijanje demonstracija.