broken clouds
25°C
20.05.2024.
Beograd
eur
117.1131
usd
107.611
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

IRANSKA KRVAVA ODMAZDA ZA MASAKR U DAMASKU: Pala odluka Izraela, spremaju "snažan" odgovor na napad Teherana (FOTO/VIDEO)

15.04.2024. 07:45
Piše:
Srbija Danas
Iranska vojska
Iranska vojska / Izvor: Profimedia

U noći između subote i nedelje, Iran je po prvi put u istoriji napao Izrael direktno sa svoje teritorije.

Oglasio se Stejt Department

Portparol Stejt departmenta Metju Miler istakao je da je Izrael značajno promenio pristup pregovorima o prekidu vatre sa Hamasom, ali da sada palestinska organizacija odbacuje najnoviji predlog o primirju o oslobađanju talaca.
 

Izrael će odgovoriti na napad Irana


Izraelski Kanal 12 u nezvaničnom izveštaju javlja da je ratni kabinet doneo odluku da odgovori "jasno i snažno" protiv Irana zbog njihovog napada raketama i dronovima u subotu uveče.Odgovor će biti osmišljen da pošalje poruku da Izrael "neće dozvoliti da napad te veličine prođe bez reakcije", navodi se u izveštaju.

Takođe će biti osmišljen da jasno stavi do znanja da Izrael neće dozvoliti Iranu da "uspostavi jednačinu" koju su pokušali da nametnu u poslednjim danima. Ovo izgleda kao aluzija na iransko upozorenje da će budući izraelski udari na iransku teritoriju, uključujući i njene međunarodne diplomatske objekte, ubuduće ponovo biti uzvraćeni iranskim napadima na Izrael, navodi Kanal 12.

U izveštaju se navodi i da ministar odbrane Joav Galant i načelnik Generalštaba IDF-a Herci Halevi smatraju da je potrebno da Izrael odgovori, ali bez nanošenja štete koaliciji koju predvodi SAD i koja je pomogla Izraelu da se odbrani od iranskog napada.

Navodi se i da Izrael ne želi da njegov odgovor pokrene regionalni rat, kao i da namerava da koordinira svoje akcije sa SAD.

Ratni kabinet treba da se sastane ponovo sutra, napominje se u izveštaju, a propisi za Komandu za zaštitu domovine nisu promenjeni, što ukazuje na to da napad Izraela danas verovatno neće biti izveden.

Belgija pozvala iranskog ambasadora da osudi napad na Izrael

Belgijsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je pozvalo iranskog ambasadora da mu saopšti da osuđuje iranski napad na Izrael.

- Ovaj napad ugrožava i regionalnu stabilnost i stanovništvo na Bliskom istoku i odvodi nas dalje od mira. Pozivam sve strane da ispolje najveću suzdržanost - rekla je ministarka spoljnih poslova Belgije Hadža Lahbib, prenosi Rojters.

Volstrit džornal: Izrael će verovatno već danas odgovoriti na iranski napad

Izrael će brzo odgovoriti na iranski napad, verovatno već danas, piše The Wall Street Journal, pozivajući se na zapadne zvaničnike. Oni navode da se nadaju da će i Iran i Izrael biti u stanju da se odupru iskušenju dalje eskalacije jer će be strane imati pobedu u dovoljnoj meri da im to omogući da se uzdrže.

Neobičan potez Benjamina Netanjahua

Objavljeno da je izraelski premijer Benjamin Netanjahu pozvao šefove svih opozicionih partija na bezbednosni brifing u Tel Aviv, javio je dopisnik BBC-a iz Jerusalima, nakon što je okončan sastanak izraelskog ratnog kabineta. Ovaj neobični potez Netanjahua će pojačati spekulacije o tome kakva se rasprava vodi unutar izraelskog ratnog kabineta koji je imao zadatak da donese odluku o narednim koracima Izraela, nakon napada iz Irana proteklog vikenda, navodi BBC.

Američki obaveštajac: Iran dokazao da je Izrael nemoguće odbraniti

Obaranje iranskih projektila i bespilotnih letelica koštalo je milijarde dolara, Izrael i Sjedinjene Države ne mogu dugo da odbijaju napade ovakvog intenziteta, rekao je u intervjuu televiziji Majadin bivši američki obaveštajac i inspektor UN, Skot Riter.

- Pre svega, kada govorimo o odbrani Izraela, Izrael se ne može braniti. Ovo je bio dokaz za to. Iranske rakete su pogodile izraelske baze. Ono što takođe treba da razumemo je količina novca koja je potrošena na zaštitu Izraela od dronova i krstarećih projektila. U pitanju su milijarde dolara. Ovaj događaj se ne može ponoviti - rekao je on.

Riter ističe da Izrael i njegovi saveznici moći da koriste visokotehnološke odbrambene sisteme vredne milijarde dolara tri ili pet dana.

Više o tome čitajte OVDE

Raisi: Moćna operacija Irana odgovor na agresivne akcije Izraela

Iranski predsednik Ebrahim Raisi pohvalio je diplomatski i vojni sektor u zemlji za interakciju i koordinaciju u sprovođenju nedavne uzvratne operacije protiv, kako je naveo, "vojnih ciljeva izraelskog režima na okupiranim teritorijama".

- Moćna, istorijska i pobednička operacija iranskih oružanih snaga je odgovor na agresivne akcije cionističkog režima protiv konzularnog odeljenja iranske ambasade u Siriji. Islamska Republika Iran je na vrhuncu svoje moći i veličine, a ovim ponosnim činom, pored ispunjenja obećanja o kažnjavanju neprijatelja i agresora, dirnuta su srca naroda sveta, islamskog naroda i potlačenog naroda Palestine - rekao je Raisi na sednici vlade, prenosi agencija Tasnim.

IRGC, iranska vojska
IRGC, iranska vojska / Izvor: Profimedia

Kako su postali neprijatelji i zašto je Iran napao Izrael?

Dve zemlje godinama vode rat u senci - napadaju mete jedna drugoj, a da ne preuzimaju odgovornost.

Ovakvi napadi su se značajno umnogostručili tokom sadašnjeg rata u Gazi, sukoba koji je izbio posle napada palestinske grupe Hamas na izraelske zajednice prošlog oktobra.

Dve zemlje su bile saveznice sve do Islamske revolucije u Iranu 1979. godine, kada je vlast preuzeo režim kojem je suprotstavljanje Izraelu ključni deo ideologije.

Iran ne priznaje Izraelu pravo na postojanje i poziva na brisanje ove države.

Vrhovni vođa ove zemlje, ajatolah Ali Hamnei, ranije je nazvao Izrael „malignim tumorom" koji će „nesumnjivo biti iskorenjen i uništen."

Detaljnu analizu neprijateljstva Izraela i Irana možete pročitati OVDE

Iranske rakete
Iranske rakete / Izvor: Shutterstock

Mediji otkrivaju čime je Iran gađao Izrael

Izraelske vazduhoplovne snage i sistemi PVO u saradnji sa partnerima presreli su 99 odsto svih meta, tvrdi portparol Izraelskih odbrambenih snaga, brigadni general Danijel Hagari. Istakao je da je većina iranskih raketa i dronova presretnuta van granica Izraela, ali da su neki pali na teritoriju zemlje. Naneta je samo manja šteta vojnoj bazi na jugu Izraela.

Prema navodima iranske državne televizije, Iranski Korpus čuvara islamske revolucije (KSIR) upotrebio je „stotine“ dronova kamikaza „šahid 136“, koji mogu da dostignu brzinu od 185 kilometara na sat sa dometom od 2.000 kilometara. Dronovi mogu da lete 10 sati bez prestanka dok nose eksploziv težine od 50 kilograma. Pored toga, Iran ima u naoružanju i druge vrste dronova, kao što je „šahid 129“.

U napadu su korišćene i balističke rakete „imad“ koje je Iran predstavio 2015. godine. Raketa „imad“ klase „zemlja-zemlja“ može da se kontroliše sve vreme leta od lansiranja do pogotka mete i to je najveća iranska balistička raketa dometa do 1.700 kilometara.

Iranske Oružane snage koristile su i druge vrste balističkih raketa, ali nije objavljeno koje konkretno.

Prilikom napada korišćeno je preko 30 krstarećih raketa, a prema informacijama državne televizije, reč je o raketama „paveh“ iz porodice raketa „somar“ dometa do 1.650 kilometara. Iranski mediji su prilikom predstavljanja rakete u februaru 2023. godine saopštili da ona može da stigne do Izraela. Najkraća udaljenost od Irana do Izraela je oko 1.000 kilometara preko Irana, Sirije i Jordana.

Gilad Erdan
Gilad Erdan / Izvor: Profimedia

Erdan: Iran prekršio Povelju UN i međunarodno pravo, uvesti mu dodatne sankcije

- Savet bezbednosti mora da preduzme akciju i osudi Iran zbog njegovog terora - izraelski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Gilad Erdan i pozvao zemlje da "uvedu sve moguće sankcije Iranu pre nego što bude prekasno", prenosi Glas Amerike.    

On je na sednici Saveta bezbednosti UN naglasio da je Iran izvršio napad na Izrael sa 170 dronova, 120 balističkih i 30 krstarećih reketa, koje nose 60 tona eksplozivnog materijala.

Erdan je naveo da je napad izvršen iz Irana, Libana, Jemena, Sirije i Iraka.

- Iran i njegova ambicija za dominacijom moraju biti zaustavljeni. Rat može eskalirati u svetski - upozorio je Erdan.

Antonio Gutereš
Antonio Gutereš / Izvor: Tanjug/AP/Yuki Iwamura

Gutereš: Bliski istok na ivici velikog sukoba

- Bliski istok je na ivici. Narodi u regionu suočeni su sa stvarnom opasnošću od razornog velikog sukoba. Sada je vreme za detant i deeskalaciju. Sada je vreme za maksimalnu uzdržanost - istakao je Gutereš.

On je takođe izjavio o zabrani upotrebe sile protiv bilo koje države, kao i nepovredivost diplomatskih objekata.

- Podsećam sve države-članice da Povelja UN zabranjuje upotrebu sile protiv teritorijalnog integriteta ili političke nezavisnosti bilo koje države. Osim toga, princip nepovredivosti diplomatskih i konzularnih objekata i osoblja mora se poštovati u svim slučajevima u skladu sa međunarodnim pravom, kao što sam naveo osuđujući napad 1. aprila na iranski konzulat u Damasku - rekao je Gutereš.

Vasilij Nebenzja
Vasilij Nebenzja / Izvor: Tanjug/AP/Yuki Iwamura

Rusija u UN: Iranski napad odgovor na sramnu neaktivnost Saveta bezbednosti

SAD, Velika Britanija i Francuska odbile su da potvrde nepovredivost diplomatskih objekata, rezultat toga je očigledan, izjavio je stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti UN o Bliskom istoku.

Ruski diplomata je sazvanu hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN o recipročnom napadu Irana na Izrael nazvao paradom licemerja i dvostrukih standarda.

Rusija poziva sve strane umešane u incident sa iranskim napadom na Izrael da pokažu uzdržanost, rekao je Nebenzja.

Ovaj iranski napad, prema njegovim rečima, nije se dogodio u vakuumu – on je predstavljao odgovor na sramnu neaktivnost Saveta bezbednosti. Rusija takođe poziva Zapadni Jerusalim da sledi primer Irana, koji je izjavio da ne želi dalju eskalaciju.

Inicijalne informacije navodile su da je Iran ka teritorijama Izraela uputio čak 100 dronova, kao i krstareće i balističke rakete. Prema nešto svežijim podacima – ukupno je lansirano oko 300 projektila. Američki zvaničnici navode da su američke snage na Bliskom istoku presrele više od 70 dronova i najmanje tri balističke rakete.

Napad je otpočeo nešto oko 22 časa po srednjoevropskom vremenu, a nešto pre 1 časa, takođe po srednjoevropskom vremenu, u Jerusalimu, ali ubrzo i u drugim delovima zemlje, čule su se eksplozije i sirene za vazdušnu opasnost. Primećeno je dejstvo protivvazdušne odbrane na nebu iznad Izraela. 

Izraelska vojska je presrela, kako je saopšteno, određen broj dronova, a američki zvaničnici su potvrdili da su i njihove snage na Bliskom istoku uspele da neutralizuju neke od bespilotnih letelica. Iranska revolucionarna garda upozorila je SAD da će bilo koji čin protiv Irana imati recipročnu reakciju. I britanski i jordanski avioni su se uključili u odbranu Izraela.

Napad na Izrael došao je nakon smrtonosnog napada na iranski konzulat u Damasku, glavnom gradu Sirije, za koji zvanični Teheran nedvosmisleno okrivljuje upravo Izrael. U napadu na iranski konzulat prvog aprila ubijeno je 16 ljudi. Nakon ovog incidenta, zvanični teheran najavio je krvavu odmazdu.

Mnogi stručnjaci vide izraelsko bombardovanje iranskog konzulata u Damasku kao potencijalnu varnicu za rasplamsavanje sukoba na i ovako uzavrelom Bliskom istoku. Ipak, Iran tvrdi da je akcija okončana.

Iran je završio najveći napad na Izrael – misija Irana u UN saopštila je da je napad odgovor na agresiju protiv diplomatskih objekata u Damasku. Pozvali su se na član 51 Povelje UN o pravu na samoodbranu.

- Stvar se može smatrati završenom - navodi se u komentaru stalnog predstavništva Irana u UN.